Kosten verbouwen: BTW verlaging

Voor het verbouwen of renoveren van uw woning geldt een tijdelijke BTW verlaging naar 6%. De werkzaamheden moeten worden afgerond op of na 1 oktober 2010 en voor 1 juli 2011. Belangrijk is ook dat de woning ouder dan 2 jaar is. Het 6%-tarief geldt niet voor alle werkzaamheden en moet op de juiste manier gefactureerd worden. Dit alles is om mensen in de economisch zware tijd tegemoet te komen met de kosten.

BTW verlaging voor welke kosten?

De btw verlaging van 19% naar 6% voor de kosten van verbouwen is niet voor alle werkzaamheden bedoeld. Het is een stimulerende maatregel bedoeld voor het verbouwen en renoveren van woningen.

Hieronder vallen kosten die gemaakt zijn voor:

  • onderhoudswerkzaamheden aan de woning
  • installatie van bijvoorbeeld een keuken of een cv-ketel
  • herstellen of vervangen van een (deel van een) woning
  • hernieuwen of vergroten van een (deel van een) woning

Geen btw verlaging voor kosten gemaakt voor:

  • onderhoud en aanleg van uw tuin
  • het vervangen van gordijnen of zonwering
  • het onderhouden of vernieuwen van vloerbedekking en vloeren. (met uitzondering van een dragende (houten) vloer).
  • werkzaamheden van een architect voor een verbouwing
  • sloopwerkzaamheden die niet bedoeld zijn voor een verbouwing

Aanvragen verlaging BTW verbouwen

U kunt het 6%-tarief alleen toepassen als de werkzaamheden afgerond worden op of na 1 oktober 2010 en voor 1 juli 2011. Dus als u in deze periode begonnen bent met de werkzaamheden, maar deze werkzaamheden niet zijn afgerond op en na 1 juli 2011, dan telt het gewone 19%-tarief voor alle werkzaamheden. Komen uw werkzaamheden in aanmerking voor het 6%-tarief en heeft u voor deze werkzaamheden vooraf al deelfacturen hebt verstuurd met het 19%-tarief, dan kunt u het 6%-tarief gewoon toepassen op de definitieve factuur.

Bent u hoofdaannemer en besteedt u het werk uit aan een onderaannemer dan telt het 6%-tarief ook voor u. Als particulier moet u er goed op letten dat het 6%-tarief gebruikt wordt op uw factuur, verder hoeft u er niets aan te doen.

Verlenging BTW tarief

Het verlaagde BTW tarief van 6% wordt verlengd. Dit betekent dat u in sommige gevallen ook nog recht hebt op 6% BTW ipv 19% na 1 juli 2011, namelijk tot 1 oktober 2011. Voorwaarde is dan wel dat de werkzaamheden voor 1 juli 2011 begonnen zijn en dat de werkzaamheden voor 1 oktober 2011 afgerond zijn. Belangrijk is dan ook dat er voor 1 oktober al betaald is door de oplevering van de werkzaamheden.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *