Klimplanten voor de pergola

Denk bijvoorbeeld aan de rijk bloeiende Blauwe regen, de snel groeiende Bruidssluier, de eetbare Druif of een combinatie van een Klimroos met een Clematis! Het is erg mooi om uw pergola in de tuin te laten begroeien met klimplanten. Ook leuk om eronder te zitten terwijl u van hun schaduw geniet.

Blauwe regen: Wisteria

De blauwe regen is gekweekt voor zijn schitterende bloemen. Het zijn lange bloemtrossen van zo’n 10 tot 15 cm lang. Hij bloeit in het voorjaar tot begin zomer. Er zijn ook soorten die in de nazomer nogmaals zullen bloeien. Ze zijn erg geschikt als klimplant voor een pergola en kunnen ongeveer 4 tot 5 meter hoog worden. De Blauwe regen is er niet alleen in het blauw, er zijn er ook met witte, en violetroze bloemen. Deze klimplant zal wel opgebonden moeten worden. De Wisteria verlangt een standplaats met veel zon.

Er zijn Blauwe regens te koop die al meteen na 1 jaar bloeien. Wanneer je snel een bloeiende wilt dan moet je daar goed op letten, omdat er ook variëteiten zijn die pas na een aantal jaar beginnen met bloeien. Naast de mooie bloemtrossen heeft de plant erg mooie bladeren. De Blauwe regen is goed winterhard en bladverliezend.

Bruidssluier: Fallopia

De bruidssluier is een zeer snel groeiende klimplant. Het is een bladverliezende slingerplant. Hij bloeit uitbundig in de zomer en herfst. De bloemen zijn wit en groenachtig, die na een tijdje roze worden. Na de bloei krijgt hij roze-witte vruchten. De bladeren zijn hartvormig.

Deze klimplant staat graag in de zon, maar halfschaduw is ook goed. Hij houdt ook van vochtige grond, de bladeren kunnen wat gelig worden als hij te droog staat. Ook deze klimplant verliest zijn blad in de winter. Maar de bruidssluier is wel zeer vorstbestendig en dus goed winterhard!

Druif: Vitis

Ook leuk voor een pergola, en vooral ook lekker, is een druif. Een druif kan best snel groeien. Hij houdt van een warme standplaats en veel zon. Hij staat het beste op een beschutte plaats op het zuiden. Het is ook erg leuk om onder een druif te zitten.

Let op dat niet alle druiven eetbaar zijn, zo is de Vitis coignetiae niet eetbaar. En niet alle druivensoorten zijn geschikt voor ons land. Maar in tuincentra wordt daar uiteraard wel rekening mee gehouden. Ook de druif verliest in de winter zijn blad.

Voor een goede oogst zal er wat tijd aan de verzorging van de druif gestopt moeten worden. Het gaat helaas bij deze plant niet allemaal vanzelf.

Clematis

De Clematis is een erg bekende klimplant en zeer geschikt voor een pergola. Er zijn soorten bladboudend en bladverliezend. Degene die in de zomer langdurig bloeien zijn vaak bladverliezend. Maar bijvoorbeeld de Clematis Armandii behoudt zijn blad en bloeit in het vroege voorjaar. Deze klimplant is daardoor goed te combineren met bladverliezende planten of klimplanten. Zo kan hij gecombineerd worden met een klimroos of bijvoorbeeld een Passieflora!

Tuincentra hebben vaak verschillende soorten Clematissen waar u uit kunt kiezen, dus voor iedereen wat wils.

Klimroos

Een klimroos is erg mooi in een tuin en zeer geschikt voor een pergola. Er zijn zelfs doorbloeiende klimrozen met bloemen vanaf juni tot de eerste vorst. De klimroos is zeer geschikt voor een zonnige standplaats, maar er zijn ook soorten die het goed doen in de schaduw.

De klimroos is goed te combineren met bijvoorbeeld een clematis. Het is slim om de clematis dan een jaar later pas te plaatsen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *