Muizen in huis vangen

Muizen in huis komen bij de beste families voor. Ze kunnen veel overlast veroorzaken. Er zijn verschillende methodes om muizen te vangen, te bestrijden of te voorkomen. Verstandig is om snel actie te ondernemen, want 1 muis zijn er al snel veel meer.

Waarom muizen in huis?

Het is natuurlijk erg vervelend als er een muis in huis is. Ze komen natuurlijk niet zomaar binnen. Muizen komen vooral af op eten. Denk hierbij aan aardappelen in de kelderkast, bloem / meel, pindakaas, etensresten, voer voor huisdieren enz. Misschien zie je in huis vanzelf waar een muis aan heeft zitten knagen. Een pak bloem kan er ongeschonden uitzien, totdat je hem oppakt en aan de onderkant of achterkant kijkt, dan kan je zomaar een groot gat tegenkomen.

Heb je toevallig weleens vogelvoer buiten staan, of heb je een buurman die vogels in de tuin houdt of andere huisdieren zoals konijnen en cavia’s, dan kunnen muizen ook daar op af komen. Dit zorgt er voor dat de muizen ook sneller bij je binnenkomen, want ze zitten dan immers dichtbij.

Muizen voorkomen

Muizen voorkomen is natuurlijk beter dan achteraf bestrijden. Probeer na te gaan waar de muizen bij jou op af komen en probeer daar wat aan te doen. Leg aardappels bijvoorbeeld niet gewoon in de zak in de kelderkast, maar in een afgesloten bak. Zorg er dus voor dat de muizen niets eetbaars kunnen vinden, dan heb je kans dat ze ergens anders verder gaan zoeken. Probeer dan ook niet te lang etensresten in de keuken of ergens anders te laten liggen.

Hebben de buren ook last van muizen en blijken ze bij hun vandaan te komen, dan is het zaak dat zij iets doen ter voorkoming van de muizen, anders blijft het dweilen met de kraan open.

Muizen kunnen door de kleinste kiertjes in je huis naar binnen komen. Wat zou kunnen helpen is een luchtgat in de buitenmuur te vullen met gaas, en dan zo dat de muis er niet meer doorheen kan. Als ze je huis niet meer in kunnen, zul je er ook minder last van hebben. Denk ook aan kiertjes op zolder bij de dakpannen of openingen naar de kruipruimte.

Muizen vangen

Iedereen denkt al snel een muis te kunnen lokken met een blokje kaas. Toch blijken ze sneller op pindakaas af te komen! Er zijn verschillende manieren om muizen te vangen of te bestrijden:

  • muizenval
  • levend vangen met een muizenval (diervriendelijk!)
  • lijmplankjes zijn niet meer toegestaan!!
  • anti muizenstekker
  • muizengif
  • ultrasoongeluidsgolven
  • kat

Als de muizen gevangen zijn, is het verstandig de looproute(s) van de muis schoon te maken, muizen kunnen immers ziekten met zich mee brengen.

Muizenval

De standaard ouderwetse manier is gewoon met een standaard muizenval. Hierin stop je een lokmiddel zoals een stukje brood met pindakaas. Hierop komt de muis dan af, en zodra hij eraan begint te knagen klapt er een stuk ijzer op zijn hoofd waardoor het hoofdje helemaal inklapt. Het is een erg snelle methode om de muis te doden. Hierna gooi je de muis gewoon weg en ga je verder met de volgende. Om de vangkans te vergroten kun je deze muizenvallen op meerdere plekken plaatsen, helemaal verstandig als je last hebt van meer dan 1 muis. Zet voor de zekerheid achteraf de val nog even neer, want als er ergens een muis is, zijn er er waarschijnlijk meer.

Levend vangen

Met een levend vangende muizenval kun je de muis op een diervriendelijke manier vangen. Je lokt de muis op de standaard manier, met bijvoorbeeld een stukje brood met pindakaas. Dit wordt in een soort vanghokje (bakje/koker/kooitje) gelegd aan een pinnetje. Zodra de muis hier van begint te eten, gaat hij de opening dicht en kan de muis er niet uit. Je kunt de muis nu ergens uitzetten. Laat hem niet dicht bij het huis weer los, want dan vind hij zijn plek zo weer terug of zijn andere buurtbewoners de pineut. Beter is bijvoorbeeld een bos verderop. De muis krijgt wel veel stress doordat hij in een kleine ruimte opgesloten zit, daarnaast heeft hij geen water. Het is daarom goed voor de muis om hem zo snel mogelijk buiten los te laten.

Lijmplankjes

Lijmplankjes zijn plankjes met lijm erop. Zodra de muis erover heen loopt blijven zijn pootjes eraan vast plakken, de muis kan geen kant meer op. Omdat dit zeker geen diervriendelijke manier is, is deze niet meer toegestaan in Nederland! Het wordt gezien als dierenmishandeling. En omdat er vele andere methodes zijn is het ook niet meer nodig.

Muizengif

Muizengif is ook een veelgebruikte methode. Muizen eten dit gif op waardoor ze inwendige bloedingen zullen krijgen waaraan ze uiteindelijk zullen overlijden. Groot nadeel is dat ze zich meestal terugtrekken als ze zo ziek zijn en dood gaan. Hierdoor kan het flink gaan stinken en moet je ze zoeken om weg te halen. Daarnaast moet er goed opgelet worden dat huisdieren en kinderen niet van dit gif zullen eten, voor hun is het ook slecht.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *