Aflossingsvrije hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek is redelijk populair. U kunt hiermee uw maandlasten flink verlagen. Een bijkomend nadeel is uiteraard dat u hiermee geen vermogen opgebouwd heeft aan het eind van de looptijd en de hypotheek op een andere manier af moet lossen. Vaak wordt deze hypotheek met een andere hypotheekvorm gecombineerd.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij u maar een deel van de hypotheek gedurende de looptijd aflost. U betaalt hier uiteraard wel rente over. Doordat u niets aflost blijft uw hypotheekbedrag gelijk en daardoor de hoogte van uw rente ook. Dit betekent ook dat uw hypotheekrente aftrek gelijk zal blijven. Aangezien de hypotheekrente maar voor 30 jaar aftrekbaar is, kunnen de maandelijkse hypotheeklasten na 30 jaar ineens een stuk hoger zijn.

Over het algemeen wordt de aflossingsvrije hypotheek voor maximaal 75% van de executiewaarde geaccepteerd, in sommige gevallen tot 100%. U kunt het overige deel aanvullen met eigen geld. Een andere optie is dat u het combineert met een andere hypotheekvorm.

Aflossen aflossingsvrije hypotheek

Vaak wordt de aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd afgelost door gespaard kapitaal uit een verzekering of belegging. Ook kan de aflossing plaatsvinden uit verkoop van de woning. Over het algemeen kunt u jaarlijks maximaal 10% boetevrij aflossen, waardoor u voor het einde van de looptijd al een deel kunt aflossen als u wilt. U bent dus niet verplicht gedurende de looptijd af te lossen, het is tenslotte een aflossingsvrije vorm.

Overlijdensrisicoverzekering

Vaak wilt een geldverstrekker dat u bij een aflossingsvrije hypotheek een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Die kans is al helemaal groot bij een volledig aflossingsvrije hypotheek. De reden hiervan is dat mocht u overlijden, er een geldbedrag vrij komt waarmee een deel van het hypotheekbedrag afgelost kan worden. Hierdoor bent u een minder groot risico voor de geldverstrekker. Daarnaast is het voor uw nabestaanden ook prettig, u laat ze tenslotte met een minder grote schuld achter.

Voordelen aflossingsvrije hypotheek

Het grote voordeel is uiteraard dat u minder maandlasten heeft met een aflossingsvrije hypotheek. Dat u aan het einde van de hypotheek minder of niets heeft opgebouwd kan (deels) opvangen worden door de intussen gestegen huizenprijzen. Vaak wordt het ook gecombineerd met een andere hypotheekvorm, dan wordt er toch nog wat opgebouwd en/of afgelosd.

Voordelen:

  • lage lasten
  • geen verplichte tussentijdse aflossingen
  • volledige hypotheekrente aftrek gedurende maximaal 30 jaar
  • goed te combineren met een andere hypotheekvorm

Nadelen aflossingsvrije hypotheek

De nadelen van een aflossingsvrije hypotheek worden steeds vaker in de media besproken. Voornamelijk omdat men aan het einde van de looptijd geen vermogen heeft opgebouwd. Zo ook niet bij verhuizingen halverwege de looptijd. Als de huizenprijzen dan wat gezakt zijn dan loopt u meer risico doordat u dan met een schuld achter kunt blijven zitten.

Nadelen

  • u bouwt hiermee geen vermogen op
  • de te betalen rente wordt niet minder gedurende de looptijd
  • lagere maximale hypotheek doordat meestal maar een deel aflossingsvrij mag zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *