Wanneer naar een verloskundige?

De eerste afspraak met de verloskundige zal tussen de 8e en 10 week van je zwangerschap zijn, wanneer je dus door de eerste kritieke weken heen bent. Zodra je weet dat je zwanger bent kun je het beste meteen een verloskundige bellen. Zij helpt je vanaf het begin van de zwangerschap tot en met een paar weken na de bevalling. Ze houdt jou en de baby goed in de gaten en helpt je tijdens de bevalling.

Eerste afspraak met de verloskundige

Het is verstandig om een verloskundige te bellen zodra je weet dat je zwanger bent. Meestal zal de eerste afspraak plaatsvinden tussen de 8e en 10e week van de zwangerschap. De verloskundige zal je uitleg geven over de  zwangerschap, de ontwikkeling en de groei van het kind. Juist de eerste weken van de zwangerschap zijn belangrijk voor de groei en ontwikkeling van het kind.

Tijdens het eerste bezoek zal de verloskundige je persoonlijke en familiaire medische voorgeschiedenis willen doornemen en vanalles willen weten over een eventuele eerdere zwangerschap en bevalling. Ze zal een aantal onderzoekjes en tests doen, zoals bijvoorbeeld een uitstrijkje, bloedgroep bepalen, bloedarmoede en urineonderzoek. En indien nodig je nog een zwangerschapstest laten doen.

Je zult ook tips krijgen over je leefwijze, zoals roken, alcohol, diëten, de kattenbak enz. En informatie over het vermijden van schadelijke bacteriën.

Tijdens de zwangerschap tot en met het kraambed zul je de verloskundige zo’n 10 tot 14 keer bezoeken.

Uitgetelde datum en termijn echo

De verloskundige zal uitrekenen op welke datum de bevalling verwacht wordt, de voorlopige uitgetelde datum. Dit gebeurt met een berekening aan de hand van de eerste dag van je laatste menstruatie. Met een termijnecho zullen ze de definitieve uitgetelde datum kunnen bepalen, dit gebeurt meestal tussen de 8 en 12 weken van de zwangerschap.

Vragen stellen

Dit is ook het moment om zelf vragen te stellen aan de verloskundige. Het is verstandig hier al vooraf over na te denken en je vragen op papier te zetten. Op het moment zelf komen meestal niet alle vragen die je hebt in je op.

Vervolgafspraken

Meestal is de eerste vervolgafspraak 6 weken na het eerste consult. Tijdens vervolgafspraken met de verloskundige zal deze willen weten hoe het met je gaat en of je klachten hebt. Elke keer  wordt je bloeddruk in de gaten gehouden en indien nodig wordt de urine gecontroleerd. De groei van de baarmoeder wordt in de gaten gehouden en meestal na de 24e week wordt de ligging van de baby en later ook de indaling van de baby gevoeld. Om de buik te bekijken ga je op een onderzoeksbank liggen, de verloskundige kan dan de buik met de hand voelen. Met een doptone kunnen ze de hartslag van de baby laten horen.

Echo’s

De verloskundige zal een paar keer een echo maken van de baby in de buik. Veel verloskundigen hebben apparatuur voor het maken van een echo, dit is echter niet altijd het geval. Ook zijn niet alle verloskundige hiervoor bevoegd. De termijn echo en de 20 weken echo worden allebei vergoed vanuit de basis zorgverzekering. Neem vooraf wel even contact op met uw zorgverzekeraar om er zeker van te zijn dat die van jou vergoed wordt.

Termijnecho

De eerste is de termijn echo, meestal tussen de 8e en 12e week. Hiermee kan het nauwkeurigst de uitgetelde datum vastgesteld worden. Tot dan groeien baby’s namelijk ongeveer even snel waardoor aan de hand van de grootte van de baby de dag van bevruchting vastgesteld kan worden. Aan de hand daarvan kan de uitgetelde datum berekend worden.

20 Weken echo

In week 20 van de zwangerschap wordt de 20 weken echo gedaan. Hierbij wordt er goed naar de baby gekeken, naar het hartje, het hoofdje, de ledenmaten, de placenta, de groei enz. Ook is dit het moment dat het geslacht van de baby gezien kan worden. Denk vooraf na of je het geslacht wel of niet wilt weten.

Pretecho’s

Als je meer echo’s wilt laten maken kun je voor pretecho’s kiezen. Dit zijn echo’s gemaakt zonder medische indicatie, waarvoor dan ook geen verwijzingen gegeven worden. Deze echo’s worden dan ook niet vergoed. Er zijn verschillende soorten echo’s, namelijk in 2D, 3D en 4D. Met een 3D echo wordt diepte getoond. Een 4D echo bestaat uit meerdere 3D foto’s achter elkaar, waardoor je de baby ziet bewegen.

Verloskundige bij de bevalling

Uiteraard zal de verloskundige bij de bevalling aanwezig zijn om je te ondersteunen. Als je eigen verloskundige niet kan, dan zal een ander u ondersteunen. U spreekt vooraf af wanneer u haar kunt bellen. Meestal pas nadat de vliezen gebroken zijn, de weeën vaak en heftig genoeg zijn en de ontsluiting begonnen is, kun je contact opnemen met de verloskundige. Zij helpt je dan verder door de bevalling heen. De verloskundige helpt je bij het opvangen van de weeën en geeft aanwijzigen bij het persen. Zodra ze complicaties signaleert kan zij een gynaecoloog raadplegen of je naar het ziekenhuis laten brengen.

Na de geboorte

De verloskundige zal ook na de geboorte nog een rol spelen. In de eerste 10 dagen komt ze een keer  bij je thuis langs. Ze controleert dan of alles met de baby en jezelf goed gaat. Daarnaast biedt ze hulp bij vragen en problemen, zo helpt ze je ook bij de borstvoeding. Vaak wordt ook de hielprik door de verloskundige uitgevoerd.

6 Weken na de geboorte is er een afsluitende controle bij de verloskundige. Alles wordt dan nog een keer goed doorgesproken en kunnen er vragen gesteld worden. Daarna draagt ze de zorg over aan de huisarts en de jeugdgezondheidszorg, zoals een consultatiebureau.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *