Klachten na stoppen met de pil

Na het stoppen met de pil kun je enige tijd last hebben van wat klachten. Veel voorkomende klachten zijn buikpijn, onregelmatige menstruatie en afvallen. Zodra je stopt met de pil zal je lichaam namelijk de hormoonproductie weer zelf op gang brengen, wat even kan duren. Ook zwanger worden kan even op zich laten wachten, maar het kan ook net zo goed meteen raak zijn.

Stoppen met de pil

Zodra je stopt met de pil moet je lichaam de hormoon huishouding weer geheel zelf in de hand nemen. Ineens krijgt je lichaam dan geen extra hormonen van de pil meer. Het duurt ongeveer een maand voordat de hormonen die je binnen hebt gekregen van de pil uit je lichaam zijn. En het kan enkele maanden duren voordat de hormonen productie in het lichaam weer helemaal in balans is. Over het algemeen gebeurt dit wel binnen 6 maanden, soms zelfs al in de eerste maand, als je pech hebt kan dit langer duren. Hou er daarom wel rekening mee dat je vanaf het moment dat je stopt met de pil vruchtbaar kunt zijn en dus zwanger kunt worden.

Klachten

Terwijl het lichaam bezig is haar hormoonproductie weer goed op gang te krijgen kun je last krijgen van een aantal klachten. De klachten die je kunt krijgen na het stoppen met de pil zijn vaak klachten die wijzen op een disbalans van je hormoonhuishouding. Vaak lijken ze op klachten die je hebt tijdens je menstruatie, of als je zwanger bent. Neem bij twijfel altijd even contact op met je huisarts, blijf niet te lang rondlopen met te veel of langdurige klachten.

Veel voorkomende klachten zijn:

  • wegblijvende of onregelmatige menstruatie
  • wisselende cyclus
  • buikpijn en buikkrampen
  • hoofdpijn
  • misselijkheid
  • pijnlijke borsten en tepels
  • puistjes
  • stemmingswisselingen
  • afvallen in gewicht
  • sterker libido, hoeft geen klacht te zijn 😉

 Geen of onregelmatige menstruatie

Zodra er een eisprong is geweest wordt je in principe zo’n 2 weken later ongesteld. Als de cyclus dus nog niet helemaal goed verloopt, kan het even duren voordat er weer een eisprong plaatsvindt en de menstruatie kan daardoor langer weg blijven. Vooral in het eerste half jaar kan de menstruatie cyclus erg wisselend zijn, de ene keer kun je een langere cyclus hebben dan de andere keer. Na een half jaar heb je over het algemeen je eigen regelmatige menstruatie ritme terug, waarbij je eens in de 21 en 35 dagen ongesteld wordt.

Zwanger worden

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je direct vruchtbaar bent en dus zwanger kunt worden. Als dit al in de eerste maand gebeurt, is de kans groot dat daarom de menstruatie weg blijft. Als u dit zeker wilt weten kunt u een zwangerschapstest doen.

Vaak werd aangeraden om pas na de eerste 2 maanden te proberen om zwanger te worden. Eerder was het namelijk lastiger om te berekenen wanneer je zwanger bent geraakt en dus het kindje geboren zal worden, aangezien de cyclus dan vaak nog niet regelmatig is. Tegenwoordig krijgen vrouwen een termijnecho waardoor dit wel te bepalen is en kun je dus gewoon meteen proberen zwanger te worden.

Buikpijn na stoppen met de pil

Het kan zijn dat je na het stoppen met de pil enige tijd last hebt van buikpijn. Dit kan ook in de vorm van buikkrampen die lijken op de buikkrampen die je kunt hebben tijdens de menstruatie. Dit kan meestal geen kwaad. Sommige vrouwen denken dat dit een teken is dat ze zwanger zijn, dit zou kunnen maar kan ook gewoon te maken hebben met het stoppen van de pil. In het laatste geval zullen de klachten in de loop der tijd waarschijnlijk gewoon wegtrekken.

Afvallen na het stoppen met de pil

De anticonceptiepil heeft bij sommige vrouwen de bijwerking dat je wat aankomt in gewicht. Zodra je dus stopt met deze pil kan dat gewicht weer wegtrekken en val je dus af. Veel vrouwen die zwanger willen worden of even zonder de pil willen, gaan op dat moment ook ineens bewuster en gezonder eten. Het kan ook zijn dat je daardoor gewicht bent kwijtgeraakt. Val je in korte tijd heel veel af dan is er misschien iets anders aan de hand, neem hierover dan even contact op met je huisarts.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *