Wanneer een zwangerschapstest?

Erg spannend als er een kans is dat je zwanger bent. Met een zwangerschapstest heb je hier meer zekerheid over. Hoe later de test, hoe betrouwbaarder hij is. Aangeraden wordt om vanaf de verwachte menstruatie, te testen. Een zwangerschapstest kun je gewoon halen bij de drogist of apotheek. 

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Zodra de bevruchting heeft plaatsgevonden en de eicel in de baarmoederwand is ingenesteld, maakt je lichaam het hormoon hCG (human chorionic gonadotropine) aan. Dit is het hormoon waarop bij zwangerschapstesten wordt getest. Als je namelijk niet zwanger bent zit er geen hCG in je urine, ook niet een heel klein beetje (tenzij je net zwanger bent geweest). Dus pas vanaf de bevruchting wordt het hCG hormoon aangemaakt en zal de hoeveelheid hiervan elke 1,5 tot 2 dagen verdubbelen. Op het moment dat je eigenlijk ongesteld zou worden zit er genoeg van dit hCG hormoon in de urine om het te kunnen meten, dit is meestal na 2 weken, en dan is er vaak zo’n 100mU/l hCG aanwezig. De grootste hoeveelheid hCG wordt bereikt als je ongeveer 10 weken zwanger bent. De dag van je verwachte menstruatie wordt ook wel je NOD genoemd, NOD staat voor niet-ongesteldheids-dag.

Een zwangerschapstest meet of het hCG hormoon in je urine aanwezig is. Hiervoor vang je wat van je eigen urine op waarin je het test staafje van de test hangt. Bij sommige testen is het voldoende om slechts over het staafje heen te plassen. Naderhand moet je een tijdje wachten en wordt de uitslag zichtbaar.

Wanneer zwangerschapstest

De meeste zwangerschapstesten kunnen gedaan worden vanaf je NOD. Er zijn tegenwoordig ook gevoeligere testen die gebruikt kunnen worden tot 4 dagen voor je NOD. Echter zijn deze wel minder betrouwbaar. De betrouwbaarheid van een zwangerschapstest wordt hoger naar mate je dichter bij het moment van de verwachte menstruatie komt. Voor de meeste zekerheid test je op de dag van de uitgebleven menstruatie of later.

Testen op dag uitgebleven menstruatie

Het beste moment voor een zwangerschapstest is dus vanaf de dag van je uitgebleven menstruatie, je NOD. Hiervoor moet je dus wel weten wat je NOD is. NOD is dus je niet ongesteldheids dag. Deze dag kun je berekenen door te kijken naar hoeveel tijd er de vorige keren tussen zat, kijk dan niet naar de laatste dag van je menstruatie maar naar de eerste dag. Als je een onregelmatige menstruatie hebt wordt het wat lastiger te bepalen. Neem dan de langste cyclus als uitgangspunt. Bij veel twijfel kun je ook 19 dagen nadat je de laatste keer onbeschermde gemeenschap hebt gehad testen.

Ochtend urine

In de ochtend is de urine geconcentreerder. De ochtend urine wordt dan ook het meest aangeraden, dan hoef je bij een negatief resultaat ook niet zo te twijfelen of het met de ochtend urine anders was geweest. Als je al vroeg een test wilt doen, is ochtend urine natuurlijk helemaal aan te raden aangezien je in een vroeg stadium nog weinig van het hCG hormoon hebt.

Zwangerschapstest betrouwbaar

Negatief resultaat

Een negatief resultaat betekent niet altijd dat je niet zwanger kan zijn. Het kan zijn dat je gewoon nog niet genoeg hCG hormoon hebt aangemaakt, dit is vooral het geval als je voor je verwachtte menstruatie een test doet. In dat geval kun je het het beste na een paar dagen nog eens proberen. Ook als je twijfelt of het streepje op de test nu wel of niet zichtbaar is, dan kun je het beste na een paar dagen nog eens proberen. Tegen die tijd zou het streepje duidelijk zichtbaar moeten zijn bij een zwangerschap.

Verminderde betrouwbaarheid

Een zwangerschapstest kan soms minder betrouwbaar zijn.

Daarnaast werkt een zwangerschapstest misschien niet goed:

  • samen met sommige medicijnen;
  • wanneer je onlangs zwanger bent geweest;
  • bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, eierstokcysten, menopauze, en bij enkele zeer zeldzame medische aandoeningen;
  • bij een natuurlijke miskraam (dan ben je in principe wel even zwanger geweest en is het hCG hormoon nog in je lichaam).

In de bijsluiter staat meer over de betrouwbaarheid van de test, lees dit vooraf goed door zodat je weet wat de uitslag betekent.

Welke zwangerschapstest?

Drogist en apotheek

Er zijn verschillende zwangerschapstesten te koop bij de drogist of apotheek. De prijs kan soms flink verschillen, maar in principe werken ze allemaal even goed. De verschillen zitten vaak in het uiterlijk, wel of geen digitaal scherm of de methode van testen. Voor de meeste testen moet je namelijk urine in een potje opvangen, in een aantal andere testen is het voldoende om er overheen te plassen. De prijs zegt niets over de betrouwbaarheid van de zwangerschapstest. Als je met regelmaat een zwangerschapstest wilt doen en de kosten wat wil drukken dan kun je misschien beter voor een goedkopere variant gaan.

Online

Als je privacy belangrijk vindt kun je ook een zwangerschapstest online bestellen. Je zult dan even moeten wachten totdat deze bezorgt is, maar niemand in de buurt ziet dat u zo’n test gekocht hebt.

Zwangerschapstest bij de huisarts

Een zwangerschapstest kan ook gedaan worden bij de huisarts. Sommige huisartsen vragen hier een vergoeding voor, anderen niet. Met een medische indicatie wordt hij vergoedt.

Zwangerschap bloedtest

Ook is het mogelijk om bij de huisarts een test via het bloed te laten doen in plaats van via de urine. Bij een bloedtest kan gekeken worden of er hCG in het bloed aanwezig is en indien nodig ook naar de hoeveelheid hCG in het bloed. Een zwangerschapstest via je bloed kan alleen via een arts gedaan worden, je kunt deze test niet zelf ergens kopen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *