Klachten door de pil

Sommige vrouwen ervaren klachten door het gebruik van de pil, zoals buikpijn, hoofdpijn maar bijvoorbeeld ook tussentijdse bloedingen. Overstappen op een andere pil kan helpen. In het begin kan het ook komen doordat je nog aan de pil moet wennen en trekken de klachten in de loop van de tijd vanzelf weg. Zo niet dan kun je uitproberen of overstappen op een andere pil helpt, of stoppen met de pil en voor een ander anticonceptie methode kiezen.

Klachten

Veel meisjes beginnen al vroeg met het gebruik van de anticonceptie pil. Over het algemeen ter voorkoming van een zwangerschap, maar vaak ook om menstruatieklachten of andere hormonale klachten te verminderen. Toch is de pil niet zoiets als een snoepje, het is een medicijn. Het bevat hormonen die ervoor zorgen dat een aantal processen in je lichaam iets anders verlopen waardoor zwangerschap wordt voorkomen. Het kan dus net zo goed zijn dat vrouwen die voorheen nergens last van hadden, hier ineens last van krijgen. Zoals bijvoorbeeld dat ze zich minder lekker in hun vel voelen, aankomen in gewicht, emotioneler zijn, migraine of buikpijn krijgen. Om dit soort redenen zijn er dan ook vrouwen die al snel weer stoppen met de pil. Toch wordt de pil in het algemeen wel goed verdragen en hebben veel vrouwen er geen of weinig last van.

Hieronder een lijst met veelgehoorde klachten door het slikken van de pil.

Mogelijke klachten

  • hoofdpijn
  • migraine
  • buikpijn
  • gevoeligheid borsten
  • tussentijdse bloedingen
  • aankomen in gewicht
  • lager libido
  • stemmingswisselingen/depressie
  • zwangerschapsmasker (vlekken op de huid)
  • misselijkheid

Lees altijd goed de bijsluiter! De pil is een medicijn en kan een wisselwerking hebben met andere medicijnen of niet goed samengaan met sommige ziekten en aandoeningen. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

Naast klachten zijn er ook andere nadelen van de pil.

Beginnen met de pil

Vooral als je begint met het slikken van de pil kun je last van wat klachten krijgen. Meestal gaan deze na een tijdje vanzelf weer over, je lichaam moet er namelijk eerst even aan wennen. Duurt het langer of twijfel je, dan kun je het best even met je huisarts overleggen. Raadpleeg een arts bij hevige klachten, blijf er niet te lang mee rondlopen. Klachten kunnen door het slikken van de pil komen, maar kunnen ook andere oorzaken hebben die wellicht uitgesloten moeten worden.

Stoppen met de pil

Er zijn ook vrouwen die denken nergens last van te hebben totdat ze een keer stoppen met de pil en zich dan toch ineens beter voelen. Dan merken ze pas echt het effect dat de pil al die tijd op hun lichaam heeft gehad. Vaak gaat het hier dan om vage klachten zoals regelmatig hoofdpijn, niet lekker in je vel voelen, lager libido enz. Eerder werden voor deze klachten vaak aan een andere oorzaak gedacht.

Ook tijdens het stoppen met de pil kunnen tijdelijk wat klachten optreden, lees hierover verder in Klachten na stoppen met de pil.

Overstappen op een andere pil

Als je klachten hebt gekregen van de ene pil hoeft dit niet te betekenen dat de pil in zijn algemeen niets voor je is. Je zou een andere pil kunnen uitproberen. Er zijn verschillende soorten pillen met ieder hun eigen samenstelling van hormonen en mogelijk andere bijwerkingen. Hierdoor kun je van de ene pil meer last van klachten krijgen dan van een andere pil. Dit kun je in overleg met je arts uitproberen.

Daarnaast zijn er ook andere vormen van anticonceptie, zoals de mirena spiraal of nuvaring.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *