Groenblijvende klimplanten met bloemen

Wintergroene klimplanten zijn erg geschikt als u ook in de winter een groene muur wilt hebben! Er zijn ook wintergroene klimplanten met bloemen. We bespreken de Kamperfoelie, Clematis, Vuurdoorn of de Sterjasmijn, ook wel Toscaanse Jasmijn genoemd. Veel van deze hebben ook niet groenblijvende varianten, let daar dus op als u er een aanschaft.

Clematis Armandii

De Clematis is een erg bekende klimplant. In vrijwel alle tuincentra zul je deze in vele varianten tegenkomen. De Clematis Armandii is een groenblijvende clematis met bloemen. Het zijn kleine wit –  licht roze bloemen die lekker geuren. Het zijn dan wel kleine bloemen maar het zijn er vaak ook veel. Ze vallen dus echt wel op! Ze bloeien in het voorjaar. Een aantal andere soorten bloeien in de zomer wel, maar zijn dan weer bladverliezend in de winter. De Clematis Armandii is geschikt voor een standplaats in de zon en halfschaduw. Hij klimt zich slingerend naar boven. Hij kan wel 3 tot 5 m hoog worden.

Kamperfoelie: Lonicera henryi

Niet alle kamperfoelies zijn winterhard, de “Lonicera henryi” daarentegen is een zeer winterharde kamperfoelie. Ook is deze bladhoudend. Alleen bij een strenge winter kan hij alsnog zijn blad verliezen. Als hij iets heeft om zich aan vast te houden slingert hij zichzelf naar boven. Hij heeft mooie bloemen, weliswaar kleine bloemen, met de kleuren geel rood en oranje. Er zijn meerdere varianten van, waardoor de bloemkleur per variant zal verschillen. Hij heeft trossen kleine roodpaarse bloempjes. De bloeitijd is van mei tot augustud. Daarna krijgt de plant kleine paarse-zwarte bessen. In de herfst verkleuren de bladeren naar rood-paars. Hierdoor is deze kamperfoelie lange tijd mooi om te zien. Het is een makkelijke plant die in de zon, halfschaduw of schaduw het wel naar zijn zin heeft. Maar hoe meer schaduw, des te minder bloei.

Sterjasmijn/Toscaanse jasmijn

De Sterjasmijn, ook wel Toscaanse jasmijn genoemd, is een klimplant met vele bloemen. Het zijn geurende bloemen die van het voorjaar tot laat in de zomer bloeien. Vooral in het begin overspoelt hij je met zijn vele bloemen. De bloemen hebben, lijkt wel, opgerolde blaadjes die in een stervorm bij elkaar naar buiten staan. Ze hangen met een aantal bloemen in trosjes bij elkaar. De sterjasmijn is officieel geen echte jasmijn, maar vanwege zijn heerlijke geur wordt hij wel zo genoemd. De sterjasmijn staat graag in de zon of halfschaduw.

Vuurdoorn

De vuurdoorn is ook een groenblijvende klimplant met bloemen, wel een stekelige. Hij heeft kleine blaadjes. De vuurdoorn bloeit in het voorjaar met trossen witte bloemen. Daarna, in de herfst, heeft hij grote fel oranje bessen in trossen. De plant kan erg dicht worden. Een leuke plant voor de vogeltjes, de doorns biedt ze bescherming tegen roofdieren en de bessen vinden ze heerlijk. Als klimplant zal hij ergens tegenaan geleid moeten worden. De vuurdoorn staat graag in de zon of halfschaduw en kan wel 3 meter hoog worden.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *