Houten schutting plaatsen

Als u een houten schutting wilt plaatsen, heeft u keuze uit meerdere schutting soorten. Denk bijvoorbeeld aan een vlechtscherm, lamellenscherm of toogscherm. Handig is het om kant en klare schermen te kopen en deze tussen de palen te hangen, maar u kunt hem ook zelf maken. Belangrijk hierbij is de schutting hoogte en de houtsoort.

Houten schutting soorten

Veel gebruikte soorten houten schuttingen zijn:

  • Vlechtscherm. Hierbij worden dunne latten horizontaal tussen 1 of meerdere tussenbalkjes gevlochten wat een speels effect geeft. Hierbij is er geen inkijk mogelijk.
  • Overlappende latten. Deze worden vaak ter plekke zelf gemaakt. Latten worden hierbij op de palen geschroefd waarbij de bovenste de onderste telkens net iets overlapt. Hierdoor vormt het een stevige schutting zonder inkijk.
  • Plankenscherm. De worden zijn gewoon naast elkaar op de palen gemonteerd.
  • Lamellenscherm. Hierbij worden de planken aan beide zijden van de paal om en om gemonteerd. Als ze verticaal geplaatst worden is het van belang goed te kijken naar de inkijk die dan kan ontstaan door er schuin doorheen te kijken. Als de planken elkaar goed overlappen kan dit voorkomen worden. Dit is nauwelijks het geval bij horizontale planken. Een extra voordeel van horizontaal is dat er makkelijk plantenbakken aan de planken gehangen kunnen worden.
  • Toogscherm. Het scherm is hierbij bovenop in een boog gevormd.

Welke houtsoort

Belangrijk om vooraf te bepalen is welke houtsoort u wilt gaan gebruiken. Voor een houten schutting is geïmpregneerd tuinhout en hardhout geschikt. Vaak wordt er voor geïmpregneerd tuinhout gekozen. Dit omdat geïmpregneerd hout wat goedkoper is dan hardhout. Aangezien hardhout wel tot 3 keer zo lang mee kan gaan, zal hardhout het meest duurzaam zijn, en op lange termijn het goedkoopst omdat hij minder vaak vernieuwd hoeft te worden. Als schutting palen in de grond worden geplaatst, dan zal een geïmpregneerde paal veel sneller wegrotten dan een hardhouten paal. Bij een geïmpregneerde paal is het gebruik van een paalpunt dan ook aan te raden. Beide houtsoorten kunnen ook samen gebruikt worden: hardhouten palen met geïmpregneerde schermen.

Schutting hoogte

De meeste kant en klare schuttingen zijn gemiddeld 180 cm hoog. Vaak wordt de schutting wat hoger boven de grond geplaatst waardoor de uiteindelijke hoogte wat hoger zal uitvallen. Bij een toogscherm is de schutting bovenop gebogen, waardoor de laagste stukken toch een stuk lager zijn. Ook schermen van 2 meter worden vaak verkocht, maar zijn meteen een stuk duurder. Als je wilt afwijken van deze hoogte is het verstandig om een schutting zelf te maken.

Houten schutting plaatsen

De meeste mensen kopen schutting delen kant en klaar in bouwmarkten. Deze schermen worden dan tussen palen in geplaatst. Dit wordt gedaan met speciale hoekstukken die met de ene kant aan de schermen worden vastgemaakt en met de andere kant aan de paal. In dit geval moet er bij het bepalen van de paalafstand dus rekening gehouden worden met de breedte van de schermen en de ruimte die de hoekstukken nodig hebben.

Bij het zelf maken van een schutting is de breedte van de latten die op de palen gemonteerd worden van belang voor het bepalen van de afstand tussen de schutting palen.

Schutting palen plaatsen

De palen kunnen met paalpunten in de grond gezet worden. Paalpunten zijn stevige punten die in de grond steken waarop een paal bevestigd kan worden. Hierdoor staat de paal zelf niet in de grond en zal dan ook minder snel gaan rotten. Deze paalpunten kunnen rechtstreeks in de grond geslagen worden, maar ook in beton vastgezet worden.

Uiteraard kunnen de palen ook rechtstreeks in de grond worden gezet. Nadeel hiervan is dus dat de paal eerder kan gaan rotten. Let er hierbij op dat de paal hoog genoeg is aangezien een groot deel in de grond zal verdwijnen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *