Gras verticuteren

Het is goed om een keer per jaar het gras in uw tuin te verticuteren. Hiermee houdt u het gras mooi. Dit is vooral om het vilt en mos te verwijderen en het gras weer zuurstof en water te geven. Er blijft namelijk altijd wel wat gras liggen na het maaien wat de viltlaag veroorzaakt en daardoor het gras verstikt. Door het verticuteren wordt de viltlaag weggehaald en krijgt het gazon meer lucht.

Waarom verticuteren?

Langzaamaan ontstaat er een dikke viltlaag en mos in het gras. Dit komt vooral doordat er altijd wel wat gras achterblijft na het maaien wat een viltlaag vormt. Ook bladeren die achterblijven op het gazon spelen hier een rol in. Als het vilt te dik is geworden, verstikt het het gras en wordt de grond zuurder waardoor ook mos een goede kans krijgt. Door te verticuteren wordt deze viltlaag en het mos verwijderd. Er worden gleufjes in de grond gesneden waardoor de grond belucht wordt en er dus meer zuurstof en water bij kunnen komen. Het ziet er dan misschien niet zo mooi uit in het begin, maar het gazon in uw tuin wordt er wel veel mooier en sterker van.

Wanneer gras verticuteren?

Het is geen leuk werk maar toch belangrijk om regelmatig te doen. In het eerste jaar dat het gras er ligt zal het nog niet nodig zijn. Het is dus vooral belangrijk vanaf het tweede jaar te gaan verticuteren. Het beste kan dit in het voorjaar of najaar gebeuren, in april – mei en augustus – september. In het najaar heb je wat minder last van onkruid in het gras dat mee profiteert van het verticuteren. Een paar dagen na het verticuteren kunt u ook meteen uw gazon bemesten. Als u op kale plekken ingezaaid hebt, kunt u hier beter nog niet bemesten.

Het gras verticuteren

Het gras kan met de hand geverticuteerd worden met een verticuteerhark, maar ook met een elektrische verticuteer machine. Met de hand verticuteren is best zwaar. Heeft u een klein gazon in de tuin, dan is een verticuteerhark nog wel te doen. Heeft een u wat groter gazon in de tuin, dan is werken met een verticuteerhark waarschijnlijk te zwaar en kunt u beter een elektrische verticuteermachine kopen of huren. Maai en sproei het gras voordat u begint met verticuteren. Verticuteer in rechte banen, en in beide richtingen. Ligt er veel mos ga er dan ook overdwars overheen. Het mos en de viltlaag zullen bovenop terecht komen. Deze kunnen verwijderd worden met een grashark. Het gras zal er wat dunner begroeid uit kunnen zien. Doordat de wortels tijdens het verticuteren licht beschadigd raken zet dit het gras aan om weer vol te groeien, waardoor het gras weer snel dicht zal groeien. Let er op dat ook het onkruid meer kans heeft gekregen om op te komen, dus haal dat geregeld weg. Als er echt open plekken overblijven kan er wat bij gezaaid worden.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *