Zelf een pergola maken

Een pergola zelf maken is lonend werk, je hebt dan ook echt een pergola op maat! Omdat iedere tuin anders is, is het handig om een pergola zelf te maken. De een wil de pergola hoger, breder, of langer dan de ander. Door een pergola kan de tuin er veel groener en anders uit gaan zien.

Pergola op maat maken

Een pergola kan uw tuin er heel anders uit laten zien. Omdat iedereen er wat anders mee wilt is het handig een pergola op maat te hebben, dit kan als u de pergola zelf gaat maken. Voordat u daadwerkelijk aan de slag gaat is het verstandig eerst even stil te staan bij een aantal dingen. U wilt namelijk niet achteraf er achter komen dat u dingen toch graag wat anders had willen hebben. Denk bijvoorbeeld na over de lengte, hoogte, breedte van de pergola en het soort hout voor uw pergola.

Lengte pergola

Bij de lengte van de pergola kunt u er ook voor kiezen om de liggers uit te laten steken. Voordeel hiervan is dat u een langere pergola kunt maken dan tot waar de paal in de grond kan worden gezet. Ook de afstand tussen de palen kunt u bepalen. Het ligt uiteraard aan uw tuin, wat u met de pergola gaat doen, en bijvoorbeeld hoeveel gewicht hij moet dragen. Maar over het algemeen kan er voor de afstand tussen de palen 1,20 tot 2,50 meter worden genomen.

Hoogte pergola

De hoogte van een pergola is meestal al snel 1,80 tot 2,5 meter hoog. Dit ligt natuurlijk aan  de functie van de pergola en wat u ervan verwacht. Let bij klimplanten op hoeveel ruimte ze innemen, zo heeft de blauwe regen lange bloemen waar je ook onderdoor wilt kunnen lopen. Let bij het bepalen van de hoogte van de palen ook op hoever de paal de grond in gaat, dit moet er bij opgeteld worden.

Breedte pergola

Vaak bestaat een pergola uit 1 paal breed. Uiteraard kunt u hier ook meer van maken, net wat u wilt. Een voorbeeld is 2 palen naast elkaar, met daar tussen in bijvoorbeeld een klimrek voor uw klimplant. Dan kunt u op beide palen liggers leggen waardoor ook de bovenkant van uw pergola breder wordt.

Afstand tussen ruiten

U kunt zoveel ruiten nemen als u wilt, dit maakt niets uit. Als u weet hoeveel ruiten u wilt hebben en de lengte van de pergola weet, kunt u uitrekenen hoeveel afstand er tussen elke ruit komt te zitten. Let er op dat wanneer u een bocht in uw pergola heeft dat de ruiten van beide liggers niet tegen elkaar aan komen, u kunt dit het beste vooraf even uittekenen.

Onderdelen

De pergola bestaat uit meerdere onderdelen:

  • Staanders: de verticale palen waar alles op gebouwd wordt.
  • Liggers: de balken die de staanders met elkaar verbinden.
  • Schoren: de kleine balken op de staanders, waar de liggers ook op steunen, dit maakt de pergola stabieler en steviger.
  • Ruiten: dit zijn de kleine balken die haaks bovenop de liggers zitten.

Hout voor uw pergola

Meestal wordt een pergola van hout gemaakt. Natuurlijk kunt u het maken waarmee u wilt. Het voordeel van hout is dat u het makkelijk op maat kunt maken, bij ijzeren palen wordt dit toch wel wat lastiger.

Goede houtsoorten zijn geïmpregneerd hout, gewaxed hout of hardhout. Denk bij de houtkeuze ook aan de plaats waar de pergola komt te staan, staat er bijvoorbeeld veel zon op? Verf er desnoods wat lak of beits overheen.

Voor de dikte van het hout voor de palen kan het beste gedacht worden aan 7 a 9 cm breed.

Uw pergola maken 

Pergolapalen plaatsen

Als fundering van de pergola kunt u denken aan palen, staanders, diep in de grond zetten met beton, of metalen stervormige steunen in de grond waar de paal in steunt.

Als u de palen in de grond zet, is het verstandig is om geen groot gat te graven in de grond, als u dit gat daarna weer vult is de grond niet zo stevig meer. Beter is het om gebruik te maken van een grondboor. Maak het gat 50 à 70 cm diep. Vul dit gat daarna met droge kant en klare en beton en doe er daarna genoeg water bij. Roer dit alles goed door elkaar. Zet daarna de paal in het gat. Let erop dat deze goed recht komt te staan en even hoog als de andere palen. Vaak duurt het 24 uur totdat het beton opgedroogd is.

Liggers en ruiten plaatsen

Als de staanders, palen, goed vast zitten kunt u beginnen met het plaatsen van de liggers. Verstandig is om vooraf na te gaan of alle palen even hoog uitkomen. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld een touwtje te spannen tussen de bovenkanten van de palen en een waterpas. Hierbij moet u uitgaan van de laagste paal. Palen die uitsteken kunt u afzagen. Let wel op, eenmaal afgezaagd is moeilijk er weer bij te maken.

Hierna kunt u de liggers erop schroeven. Indien u wenst of nodig acht kunt u nu ook de schoren plaatsen. Daarna kunt u de ruiten erop schroeven.

Om de ene balk of lat op de andere vast te maken kunt u in de bovenste balk of lat een uitsparing maken waar de onderste in past. Als ze dan op elkaar komen kunt u alles vastzetten met een schroef van bovenaf door beide balken of latten te schroeven. Als dit erg zwaar is kunt u het gat eerst voorboren. Ook kunt u ervoor kiezen om vooraf de ruiten al op de liggers te schroeven, zodat u dit gewoon op een voor u handige hoogte kunt doen. En dan alles in zijn geheel op de palen te monteren.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *