https://www.pexels.com/nl-nl/foto/witte-ronde-capsule-op-roze-achtergrond-close-up-fotografie-3683047/

De pil wordt vaak als vanzelfsprekend beschouwd terwijl er ook genoeg nadelen zijn. Zo zijn er wisselwerkingen met medicijnen zoals antibiotica. En bijwerkingen als buikpijn, hoofdpijn, gewichtstoename en meer. De pil is erg betrouwbaar maar moet consequent ingenomen worden, diarree en overgeven maakt dat wat lastiger. De pil wordt veel gebruikt door vrouwen tijdens de vruchtbare periode met als grootste voordeel voorkoming van een zwangerschap.

Voordelen van de pil

Vrouwen slikken de pil uiteraard vanwege zijn voordelen. Over het algemeen is de belangrijkste reden om te voorkomen dat ze zwanger worden. Maar ook om andere voordelen slikken vrouwen de pil. De pil is gebaseerd op de hormonen die erin zitten verwerkt, het is dus een hormonaal middel. Vrouwen met problemen met hormonen kunnen hier in sommige gevallen hun voordeel halen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veel acne. Met het slikken van de pil verminderd dit nogal eens. Daarnaast worden de menstruaties regelmatiger en meestal minder heftig.

Voordelen:

 • beschermd tegen ongewenste zwangerschap (kans op zwangerschap is 0,3% per jaar)
 • vaak minder heftige menstruatie
 • regelmatige menstruatie
 • moment van menstruatie, bloeding, is te verschuiven
 • betrouwbaar
 • makkelijk in gebruik
 • helpt bij sommige huidaandoeningen als acne

Nadelen van de pil

Aangezien de pil je hormoonhuishouding verandert kunnen er ook problemen ontstaan. Zo staan er in de bijsluiter allerlei bijwerkingen en wisselwerkingen met andere medicijnen genoemd, zoals een wisselwerking van de pil met antibiotica. Ga er daarom vanuit dat je tijdens de antibioticakuur niet goed beschermd bent tegen een eventuele zwangerschap. Slik daarna weer minimaal 7 dagen achtereen de pil. Ook moet er met de pil opgepast worden bij sommige aandoeningen en ziekten.

Hou altijd contact met uw huisarts over alle medicijnen die u slikt.

Nadelen:

 • consequent slikken
 • wisselwerking medicijnen (denk hierbij aan medicijnen voor epilepsie, tuberculose, hiv-infecties en antibiotica)
 • wisselwerking met St. Janskruid (in bijvoorbeeld kruidenmiddelen), effect kan 2 weken duren
 • mogelijk niet direct vruchtbaar na het stoppen met de pil
 • geen bescherming tegen soa’s, hier kun je dan ook een condoom bij gebruiken
 • kan minder goed werken bij darmklachten, zoals diarree (binnen 3-4 uur vergelijkbaar met het vergeten van de pil)
 • overgeven kort na inname van de pil (3-4 uur) is ook vergelijkbaar met het vergeten van de pil
 • bij overgeven kort na inname van de pil (3-4 uur) wordt deze als niet ingenomen beschouwd
 • verhoogd risico op trombose (normaal risico is al heel laag, dus verhoogd nog steeds heel laag)
 • bijwerkingen zoals depressie, buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid, pijn en gevoelige borsten, gewichtstoename en verminderd libido
 • niet te gebruiken bij sommige ziekten en aandoeningen (bijvoorbeeld alvleesklier ontsteking, trombose, leverfunctiestoornissen, borstkanker, baarmoederkanker)

Let op dat je de bijsluiter van de pil als leidraad neemt, er zijn verschillende pillen en daarbij gelden dus ook verschillende dingen. Zo kun je bij de ene pil bijvoorbeeld ook meer last van bijwerkingen krijgen dan van een andere pil. 

De pil vergeten

Ook is het erg belangrijk om de pil niet te vergeten te slikken. De werking van de pil kan daarmee achteruit gaan. Kijk in de bijsluiter wat je moet doen als je de pil vergeten bent. Meestal kun je de pil gewoon doorslikken en extra bescherming gebruiken, maar dit ligt aan het moment in de cyclus dat de pil vergeten is. Het is bij de pil erg belangrijk consequent te zijn in het innemen. De grootste reden dat vrouwen alsnog zwanger raken tijdens het gebruik van de pil is dat ze deze soms vergeten of te laat slikken. Bij normaal gebruik is hij erg betrouwbaar.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *