3D tekenen met Google SketchUp

Google Sketchup is een gratis 3D tekenprogramma. Het werkt intuïtief en is makkelijk in gebruik. Iedereen kan het voor 3D tekenen gebruiken. Erg handig voor het ontwerpen van je nieuwe keuken of tuin, maar ook voor het maken van een maquette. In het 3D Warehouse worden 3D modellen gedeeld die je kunt importeren in je eigen ontwerp.

Google SketchUp

Google SketchUp is een 3D tekenprogramma dat speciaal ontworpen is voor intuïtief gebruik. Hierdoor is het voor iedereen makkelijk in gebruik en snel te leren. Het is dus niet altijd nodig om een duur 3D tekenpakket aan te schaffen en dure cursussen te volgen om het te leren.

Google SketchUp is geschikt voor het 3D tekenen van bijvoorbeeld:

 • voorwerpen
 • meubel ontwerp
 • interieur ontwerp
 • gebouwen ontwerp
 • tuinontwerp
 • keukenontwerp
 • maquettes

2D en 3D tekenen

De basis van SketchUp is het werken met lijnen en vlakken. In het programma kun je in 3D tekenen, maar natuurlijk ook in 2D tekenen. Het is ook mogelijk om een 2D tekening te gebruiken als basis voor je 3D tekening. Heb je eenmaal een 3D model gemaakt, dan kun je SketchUp hiervoor aanzichten laten maken, zoals een vooraanzicht of zijaanzicht. Ook kun je met licht en schaduw spelen, zo kan je bijvoorbeeld zonlicht aanbrengen.

Schetsen en nauwkeurig werken

Met het programma kun je in principe uit de losse pols tekenen. Dit is handig als je wat wilt uitproberen of pas later de exacte maten wilt gebruiken. Als je eenmaal een lijn of vlak gemaakt hebt kun je deze achteraf nog aanpassen. Natuurlijk kan er ook exact worden getekend met maten.

Handige functies

Om een idee te geven wat je met SketchUp kunt doen staan hieronder wat basisfuncties.

 • Liniaal
 • Hulplijnen
 • Schaal
 • Draaien
 • Objecten en groepen maken.
 • Objecten vermenigvuldigen en over een rij verdelen (arrays).
 • Als je meerdere van hetzelfde object gebruikt hoef je er maar 1 aan te passen, de anderen veranderen mee.
 • Kleuren en texturen.
 • 3D terreinen, zoals bermen en valleien.
 • Duwen en trekken van 2D vlakken naar 3D.
 • Delen en importeren van componenten.
 • Gebouwen toevoegen in Google Earth.
 • Daarnaast is het ook mogelijk om met exacte maten te werken. Zo is er een liniaal en schaal functie beschikbaar, en kunnen er hulplijnen gebruikt worden.  

Uitleg en voorbeelden

Direct bij het opstarten van Google SketchUp krijg je de mogelijkheid voor meer uitleg over het programma. Zo kun je doorklikken naar meer tekst en uitleg en ook naar een video training waarbij voorbeelden worden gegeven die je meteen zelf kunt uitproberen. Hiermee leer je de basisbeginselen om met het programma te werken. Ook op youtube zijn er allerlei voorbeelden te vinden die je kunt gebruiken of die je verder helpen met je idee.

Sketchup Plugins

Er zijn online plugins te vinden voor Sketchup. Zo zijn er plugins om de functionaliteit uit te breiden en om sketchup beter samen te laten werken met andere programma’s die je gebruikt, bijvoorbeeld met Photoshop 3CS. Deze plugins zijn vaak door andere bedrijven of gebruikers gemaakt die ze ook voor anderen beschikbaar stellen.

3D Warehouse

Er is een 3D Warehouse beschikbaar met allerlei 3D modellen van mensen over de hele wereld. Iedereen kan hier zijn 3D model plaatsen en beschikbaar maken voor anderen. Op deze manier kun je een ontwerp van iemand anders importeren in je eigen tekening.

Gratis SketchUp en Pro

Google SketchUp is een gratis 3D programma en voor iedereen te downloaden.

Voor professionals die meer met SketchUp willen doen is er een Pro versie. Deze versie is uitgebreider dan de gratis versie en kost zo’n €400. Er zijn ook speciale licenties te koop voor gebruik in een netwerk.

SketchUp Pro bevat de volgende mogelijkheden die de gratis versie niet heeft:

 • Layout
 • Stylebuilder
 • Dynamische Componenten
 • Rapporten over uw 3D model
 • Importeren en exporteren van en naar andere 3D programma’s

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *