Windows systeemherstel uitvoeren

Ineens werkt uw pc traag, blijft veel hangen of u krijgt telkens een blauw scherm. Wellicht is het verstandig om eens een systeemherstel uit te voeren. Hiermee worden alle instellingen van windows en anderen programma’s terug geplaatst naar het moment waarvan u denkt dat uw pc nog wel goed werkte. Grote kans dat uw pc het daarna weer goed doet zonder alles opnieuw te moeten installeren.

Wat doet Windows systeemherstel?

Windows systeemherstel is een functie van windows waarmee u de instellingen van uw pc terug kunt zetten naar een eerder tijdstip. Het gaat hier om windows en de programma’s die er op staan. Documenten die op uw pc staan blijven behouden en worden dus niet teruggedraaid. Systeemherstel kan dus niet als backup voor bestanden gebruikt worden, het is alleen bedoeld voor systeeminstellingen. Hieronder vallen installaties van windows updates, programma’s en updates, maar ook programma instellingen en accountinstellingen van windows.

Met systeemherstel brengt u uw pc dus terug naar een toestand uit het verleden. Dit is vooral handig als uw pc ineens niet meer goed werkt na een installatie, update of gewijzigde instellingen. Grote kans dat alles met het terugdraaien van de instellingen weer goed werkt.

Veel voorkomende problemen waarbij systeemherstel kan helpen na een installatie of wijziging zijn:

–          Ineens werkt de pc traag.

–          Ineens blijft de pc vaak hangen.

–          Ineens komt er geregeld een blauw scherm.

–          Ineens komen veel foutmeldingen in beeld.

Handig om te weten is dat er vaak updates gedraaid worden op de achtergrond. Daardoor bent u zich er niet altijd van bewust dat de betreffende fouten optreden na een nieuwe installatie.

Windows herstelpunt

Een herstelpunt is een moment waar u de instellingen van uw pc naar terug kunt zetten. Windows maakt wekelijks zelf automatisch herstelpunten aan. Ook zodra u een programma installeert zal Windows vooraf een herstelpunt aanmaken, dit geldt ook voor updates en het installeren van drivers. Als het systeem na de installatie niet meer goed werkt kunt u terug gaan naar het moment van voor de installatie, dus terug naar het herstelpunt.

Standaard staat systeemherstel aan en worden herstelpunten bijgehouden. Zodra deze uitgeschakeld wordt, worden de herstelpunten verwijderd, u kunt dan de instellingen niet meer terugdraaien.

Herstelpunt maken

Zelf kan u ook herstelpunten maken. Ga hiervoor naar systeem in het configuratiescherm (systeem en onderhoud > systeem), klik dan op Geavanceerde instellingen. U krijgt nu waarschijnlijk een melding met de vraag of u door wilt gaan. Dit is om te voorkomen dat u per ongeluk wijzigingen aanbrengt. In dit geval is dit dus de bedoeling, dus klik op doorgaan. Het venster Systeemeigenschappen verschijnt. In het tabblad Systeembeveiliging kunt u onderaan kiezen voor een herstelpunt maken. U kunt een eigen beschrijving geven aan dit herstelpunt zodat u deze later terug herkent. Windows zal nu een herstelpunt maken.

In het tabblad Systeembeveiliging kunt u ook aangeven voor welke schijven windows automatisch herstelpunten moet maken. Windows zal dit dan wekelijks doen.

Systeemherstel uitvoeren

Heeft u net een nieuwe installatie gedaan, dan kunt u ook eerst proberen deze te de-installeren, of proberen een wijziging terug te draaien. Heeft dit geen effect dan kunt u alsnog een systeemherstel uitvoeren.

1.       Als het niet lukt om de pc op te starten in een normale modus kies dan voor de veilige modus, hierin kan u systeemherstel ook uitvoeren.

2.       U kunt op meerdere manieren naar het scherm voor systeemherstel:

  • Via configuratiescherm in het startmenu (bij instellingen). Kies dan voor Systeem en Onderhoud en daarna voor systeem. Hierna kunt u kiezen voor Geavanceerde instellingen. Wellicht krijgt u nu een bericht met de vraag of u zeker weet of u door wilt gaan, kies voor doorgaan. U komt hierna terecht bij het venster Systeemeigenschappen. (In dit venster kunt u ook een herstelpunt maken.) U opent het tabblad systeembeveiliging en klikt hier op Systeemherstel. U komt nu bij de wizard voor systeemherstel uit.
  • Via een directe link in het startmenu. U komt hier via Programma’s, Bureau-accessoires, systeemwerkset, Systeemherstel. Wellicht krijgt u nu een bericht met de vraag of u zeker weet of u door wilt gaan, kies voor doorgaan. U komt nu bij de wizard voor systeemherstel uit.

3.       Zodra u bij de wizard voor systeemherstel bent aangekomen heeft u de keuze uit 2 opties om te selecteren. Namelijk een aanbevolen herstelpunt of een ander herstelpunt selecteren. U kiest voor de eerste optie, aanbevolen herstelpunt, wanneer u denkt dat de laatste update of installatie de oorzaak is van het probleem. Het systeem zal dan naar de toestand vlak voor dit moment gaan. U kiest de tweede optie, een ander herstelpunt selecteren, als u liever een ander herstelpunt gebruikt. Hiermee kunt u verder terug in de tijd een herstelpunt kiezen. Hier komt u ook door uzelf gemaakte herstelpunten tegen.

4.       Als u een herstelpunt gekozen heeft zal windows het systeemherstel uitvoeren en uw pc opnieuw opstarten. Als het probleem inderdaad voortkwam uit een wijziging in het systeem in de periode na het herstelpunt, dan zal uw pc weer goed werken. AIs systeemherstel niet goed heeft gedraaid krijgt u hier bericht van na het opnieuw opstarten. Windows zal dan ook aangeven waarom het waarschijnlijk niet gelukt is, u kunt dit aanpassen en het opnieuw proberen.

Systeemherstel duurt lang

Soms kans systeemherstel lang duren. Echter een paar uur is wel iets te lang. Hoe verder het herstelpunt in het verleden ligt hoe langer het systeemherstel zal duren. U kunt er daarom ook voor kiezen om het in 1 of meerdere stapjes op te delen. Ga dan naar een herstelpunt dat wat dichterbij ligt, en zodra je daar bent kun je naar het uiteindelijke herstelpunt. U werkt dan in kleine stapjes en kunt beter in de gaten houden of alles goed gaat.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *