Wie een bestelwagen heeft, weet het maar al te goed: vroeg of laat komt de vraag of iemand de auto mag lenen. Familieleden die verhuizen, vrienden die een grote aankoop willen vervoeren of buren die even een klusje willen klaren: allemaal zien ze wel de praktische voordelen van een bestelwagen in. En dat is niet zonder reden. Een bestelwagen biedt een zee aan laadruimte en heeft voldoende kracht om zware ladingen te vervoeren. Je kunt zeker je bestelauto eens lenen aan familie of goede vrienden zonder dat de verzekeraar daar moeilijk over doet. Toch is het belangrijk om bewust om te gaan met het uitlenen van je bestelwagen, want hier zitten ook risico’s aan. Vergeet in ieder geval niet: het is jouw auto en je kunt ook gewoon nee zeggen.

Risico’s van het uitlenen van een bestelbus

Een bestelwagen wordt vaak als werkpaard ingezet, ook door anderen. Wanneer je jouw voertuig uitleent, wil je er zeker van zijn dat de lener er net zo zorgvuldig mee omgaat als jijzelf. Denk er dus over na aan wie je de bestelwagen (niet) uitleent. Wat de verzekering betreft, is er in principe geen probleem als je het busje eens uitleent. De voorwaarde is wel dat dit slechts incidenteel gebeurt. Bij het verhuren van een bestelbus is dit echter anders, daar hebben verzekeraars meer problemen mee. Controleer daarom altijd bij je verzekeraar of dit is toegestaan en onder welke voorwaarden. Weet ook: bij een gedekt ongeval zal de verzekeraar misschien wel betalen, maar heeft dit wel gevolgen voor het aantal schadevrije jaren. Hierdoor kun je te maken krijgen met een premieverhoging. Ook dit is iets om rekening mee te houden.

Daarnaast brengt extra gebruik ook extra slijtage met zich mee. Wanneer je bestelwagen zwaarder wordt belast dan normaal, kunnen de banden, remmen en vering sneller achteruitgaan. Dit kan leiden tot onverwachte onderhoudskosten. Ook verkeersboetes kunnen vervelend zijn. Bij snelheidsovertredingen of parkeerboetes op naam van de eigenaar kan het lastig zijn om deze te verhalen op de lener. Het is wegens al deze redenen verstandig om duidelijke afspraken te maken voordat je je bestelauto uitleent. Hiervoor kunnen jullie bijvoorbeeld samen een bruikleenovereenkomst invullen. 

Verhuren van de bestelwagen

Het verhuren van de bestelwagen kan financieel interessant zijn, maar is wel een stuk complexer. Het is belangrijk om met de huurder duidelijke afspraken te maken over brandstofgebruik, een eventuele borg en de staat van het voertuig bij de inlevering. Een grondige controle en het vastleggen van bestaande schade kunnen latere discussies voorkomen. De verzekeraar zal verhuur standaard niet dekken, maar gelukkig zijn er platformen die als tussenpersoon zelf instaan voor de verzekering. Controleer wel altijd goed de verzekeringsvoorwaarden en vrijstellingen. Dergelijke platforms brengen vraag en aanbod samen en zijn dus best wel handig. Men spreekt wat dit betreft ook wel over autodelen, hoewel het dus eerder een vorm van autoverhuur is. Een bekend voorbeeld van een dergelijk platform is SnappCar, maar er zijn zeker nog alternatieven.

Sommige verhuurplatforms bieden een digitale sleuteloptie, waardoor je niet zelf aanwezig hoeft te zijn bij het ophalen en terugbrengen van het voertuig. Dit kan het verhuren een stuk eenvoudiger en efficiënter maken. In de praktijk is niet elke bestelwagen even geschikt voor verhuur via een dergelijk platform. Oudere modellen met veel kilometers op de teller vallen veelal minder in de smaak. Vooral moderne, goed onderhouden bestelwagens doen het goed. Elektrische modellen zijn ook enorm gewild. De Volkswagen ID. Buzz Cargo is een uitstekend voorbeeld van een elektrische bestelwagen die heel gewild is. Deze 100% elektrische bestelwagen combineert een modern ontwerp met geavanceerde digitale systemen.

Vergelijkbare berichten