Denk je eraan om een elektrische auto te kopen? Dan heb je volop keuze. Steeds meer automerken brengen nieuwe elektrische auto’s op de markt. Renault, Volkswagen, Suzuki, Hyundai, Audi en BMW lanceren verschillende grote en kleine modellen. Deze gloednieuwe EV’s hebben een betere actieradius en sneller laadvermogen. Maar wat moet je echt weten voordat je overstapt naar elektrisch rijden? Hieronder leggen we uit waarom je een autoverzekering van OHRA waardevol is en wat de voor- en nadelen van elektrisch rijden zijn.
Zorgeloos onderweg met een elektrische auto
Wil je zorgeloos onderweg zijn? Zorg dan dat je een autoverzekering van bijvoorbeeld OHRA hebt. Je kunt zelf eenvoudig je autoverzekering uitbreiden met extra dekkingen.
Voordelen van elektrisch rijden
- Goedkoper tanken: Elektriciteit is goedkoper dan benzine of diesel. Je auto opladen bij je thuis kost gemiddeld 0,30 per kWh, dat is zo’n €6 per 100 km. Snelladen langs de snelweg is duurder, maar vaak nog steeds voordeliger dan benzine of diesel tanken.
- Minder onderhoud: Een elektrische auto heeft minder bewegende onderdelen waardoor de onderhoudskosten lager uitvallen. Je hebt minder last van slijtende remmen en hoeft geen olie te verversen.
- Milieuvriendelijk rijden: Een groot voordeel is dat elektrische auto’s geen CO2 uitstoten en daardoor een stuk milieuvriendelijker zijn dan reguliere auto’s. Met een laadpaal die op groene stroom draait, verklein je je ecologische voetafdruk.
- Subsidies voor elektrisch rijden: De overheid stimuleert mensen om over te stappen op elektrisch rijden met subsidies en belastingvoordelen. Tot 2025 betaalde je geen wegenbelasting en minder bijtelling als je een zakelijke auto had. Bij aanschaf van een nieuwe of tweedehands elektrische auto kun je subsidie aanvragen.
Nadelen van elektrisch rijden
- Hoge aanschafprijs: Elektrische auto’s zijn vaak duurder in aanschaf dan benzine- of dieselauto’s. Met de komst van meer betaalbare modellen wordt het gelukkig steeds makkelijker om voor een EV te kiezen. Een gunstige bijkomstigheid is dat je bespaart op brandstof- en onderhoudskosten. Een mooie compensatie voor de hogere aanschafprijs.
- Kost meer tijd en planning: Een elektrische auto opladen duurt veel langer dan een tankbeurt. Thuis laden duurt gemiddeld 6 tot 10 minuten en laden langs de snelweg duurt gemiddeld 20 tot 40 minuten. Ook is het zo dat je bij het rijden van een lange afstand het laden van je elektrische auto goed moet plannen. Niet overal vind je geschikte laadpunten.
- Actieradius is niet onbeperkt: Hoewel veel nieuwe elektrische auto’s de 400 of 600 km op een volle accu halen, is dat nog steeds minder dan een volle tank benzine. Kies daarom voor een automodel met een grote actieradius. Zo hoef je minder vaak te stoppen onderweg. In de winter heb je vaak sneller minder rijbereik doordat je de verwarming aanzet.
Kiezen voor een All-Risk-verzekering
Overweeg je een elektrische auto te kopen? Dan is het verstandig om een All-Risk autoverzekering van OHRA af te sluiten. De reparatie van een elektrische auto is vaak duurder dan van een benzine- of dieselauto. Dit heeft vooral te maken met de accu en de technologische onderdelen van een EV. Met een WA-verzekering krijg je alleen schade veroorzaakt door anderen vergoed en met een WA-Plus-verzekering is schade alleen bij diefstal of brand verzekerd.
Wil je ook schade aan je eigen auto vergoed krijgen? Dan is een All-Risk autoverzekering van OHRA een verstandige keuze. Bij een ongeluk ben je met deze verzekering beschermd tegen alle schade aan je eigen auto, ook als je zelf het ongeluk veroorzaakt.
Of je nu kiest voor een tweedehands of gloednieuwe elektrische auto, met een All-Risk-autoverzekering rij je met een gerust hart de weg op!