Voorwaarden Fietsplan

Met belastingvoordeel naar uw werk fietsen kan met het Nationale Fietsplan van de Belastingdienst. U kunt dan namelijk via uw werkgever een fiets aanschaffen met belastingvoordeel. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar u zich aan moet houden. De kosten van uw fiets kunt u tot €749 betalen van uw brutoloon. Hierdoor hoeft u over dit bedrag geen loonheffing te betalen.

Het fietsplan en de Belastingdienst

Met het Nationale Fietsplan van de Belastingdienst, kunt u voor uw woon- en werkverkeer met belastingvoordeel een fiets kopen. Via uw werkgever koopt u dan een fiets. De kosten van de fiets worden van uw bruto salaris afgehaald waardoor u over dat deel geen loonheffing meer hoeft te betalen. De totale hoogte van uw belastingvoordeel hangt af van de hoogte van de door u te betalen loonheffing, dit is weer afhankelijk van in welke belastingschijf uw inkomen valt. Als u hier meer over wilt weten, lees dan verder in artikel Loonheffing en belastingschijven 2011. Het belastingvoordeel zal in ieder geval ergens tussen de 33% en 52% liggen. Het voordeel geldt voor maximaal €749 van de kosten van de fiets. De belastingdienst kan controleren of u zich wel aan de voorwaarden van het fietsplan houdt, let daar dus op.

Wie kunnen meedoen met het Fietsplan

In principe kan iedere werknemer meedoen met het Fietsplan, mits de werkgever meedoet met het fietsplan. Daarnaast stelt de belastingdienst als eis dat u minstens de helft van de tijd met de fiets naar uw werk gaat.

Voorwaarden Fietsplan

Als u mee doet aan het fietsplan moet u zich aan enkele voorwaarden houden. Het is belangrijk u hieraan te houden, de Belastingdienst kan u hierop controleren. De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • Uw werkgever doet mee aan het Nationale Fietsplan.
  • Voor minstens de helft van de tijd gebruikt u de fiets voor woon- en werkverkeer. U hoeft hem niet perse voor de gehele reis te gebruiken. U kunt hem ook gebruiken om naar de trein of bus te fietsen als u verder reist met het openbaar vervoer. Dit geldt ook voor het verder reizen door middel van carpoolen. Het gaat erom dat u de fiets gebruikt voor geheel of gedeeltelijk woon- en werkverkeer.
  • U mag de fiets ook voor privé activiteiten gebruiken.
  • Het belastingvoordeel geldt tot maximaal € 749,-. Dit betekent niet dat uw fiets niet duurder mag zijn. Dit mag wel, maar u kunt er maar tot maximaal €749 belastingvoordeel voor krijgen.
  • De fiets mag niet gekocht zijn voor een actieprijs. De fiets moet voor de adviesprijs gekocht worden.
  • Ook de fietsverzekering kan worden meegenomen in het fietsplan. De verzekering kunt u mee laten tellen tot een maximale dekking van €749.
  • Met fietsbonnen kunt u in de eerste drie jaar tot € 82,- aan fietsaccessoires belastingvrij aanschaffen.
  • Elke 3 jaar kunt u opnieuw meedoen aan het fietsplan, niet vaker.
  • De werkgever kan bepaalde voorwaarden stellen aan deelname.
  • U mag de kosten voor de aanschaf van de fiets verspreid via uw loonstrookjes betalen, maar moet u wel binnen 3 jaar betaald hebben.

Wat voor fiets mag u kopen?

Het maakt niet uit wat voor fiets u aanschaft. Bijvoorbeeld een bakfiets, een ligfiets of zelfs een elektrische fiets mag ook. U zit dus niet aan vervelende voorwaarden vast. Als de fiets maar voor u geschikt is en u hem daadwerkelijk gaat gebruiken voor woon- en werkverkeer.

Deelnemen fietsplan

U wilt meedoen aan het fietsplan, hoe regelt u dit dan? Allereerst is het uiteraard verstandig om te overleggen met uw werkgever. Hij zal mee moeten doen aan het fietsplan. Doet hij dit nog niet, dan kunt u hem misschien zover krijgen dat hij dit wel gaat doen. Fietsen is immers gezond, en scheelt parkeerruimte. Daarnaast kost het de werkgever niets om hieraan mee te doen. Vraag ook aan uw werkgever of hij nog bepaalde voorwaarden stelt aan deelname aan het fietsplan, dit kan namelijk per werkgever verschillen.

Vaak krijgt u dan van de werkgever een formulier mee die u meeneemt naar de fietswinkel waar u uw fiets wilt gaan aanschaffen. Neem alles nog eens goed door met de verkoper en bespreek de kosten van de fiets. Een aanbiedingsprijs wordt namelijk niet goedgekeurd voor het fietsplan.

Als de fiets bestelt is ontvangt u de fiets, en uw werkgever de rekening. Of u geeft de rekening zelf aan uw werkgever. Uw werkgever zorgt er dan voor dat deze betaald wordt. In overleg met uw werkgever bepalen jullie wanneer de kosten van uw bruto loon gehaald worden. Dit kan ineens, maar ook in termijnen. Als u het maar binnen 3 jaar betaald.

Fietsplan en ontslag

Het kan natuurlijk gebeuren dat u onverwachts uw baan kwijtraakt of opzegt. Als u de fiets dan nog niet geheel betaald heeft zult u het resterende bedrag gewoon netto moeten betalen. Dit kan dan niet meer van uw bruto salaris afgehaald worden, en dus loopt u het belastingvoordeel mis. Let hier dus goed op!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *