Nederland is een van de meest vooraanstaande landen in Europa als het aankomt op online betaalmethoden. Bij het afrekenen van een nieuwe spijkerbroek of een volledige bezorgmaaltijd, kun je uit verschillende opties kiezen. Sommige betaalmethodes zijn erg geliefd onder Nederlandse consumenten. Inmiddels zijn ook de betaalmethodes waarmee je achter kunt betalen sterk in opkomst.
Online betalen in Nederland
In Nederland kun je gemakkelijk online kleding bestellen of gebruikmaken van andere diensten. Zelfs je zorgpremie kun je tegenwoordig via een betaalmethode als iDEAL voldoen. Voor duurdere aankopen of aankopen uit het buitenland, gebruiken veel Nederlanders hun creditcard. Daarop zit vaak een aankoopverzekering en bovendien is het op die manier mogelijk om in vreemde valuta te betalen. Offline wordt Apple Pay steeds vaker gebruikt, in combinatie met een iPhone of een Apple Watch. Maar je kunt ook online betalen met deze betaalmethode. Daarnaast zijn Riverty en Klarna steeds meer in opkomst.
iDEAL
Veruit de meeste consumenten in Nederland die online een bestelling plaatsen, doen dit aan de hand van iDEAL. Onlangs is iDEAL vernieuwd, waardoor het op steeds meer websites mogelijk is om snel af te rekenen aan de hand van een betaalprofiel. Daarnaast wordt iDEAL in 2026 vervangen door het Europese Wero. Wero is gebaseerd op iDEAL en zal veel Nederlanders bekend voorkomen.
Met iDEAL kun je producten afrekenen of gebruikmaken van diensten. Ook de online gokaanbieders bieden deze betaalmethode erg graag aan hun bezoekers aan. Zo kun je in het iDEAL casino bijvoorbeeld gemakkelijk extra geld toevoegen aan je speelrekening. Dit werkt op dezelfde manier als het afrekenen van andere diensten. Je hoeft alleen even in te loggen op je bankrekening, akkoord te geven en het geld is gelijk al bijgeschreven. De betaling wordt dankzij iDEAL meteen verwerkt, zodat je snel weer verder kunt met het spelen op je favoriete online slot of Bingo spel.
Creditcard
Een andere betaalmethode die steeds populairder wordt, is de creditcard. Waar we tot een paar jaar geleden nog massaal vonden dat dit vooral een Amerikaanse manier van betalen is, zien steeds meer consumenten in dat deze betaalmethode toch wel erg handig is. Niet voor niets worden creditcards vooral gebruikt door Nederlandse consumenten die een bestelling plaatsen bij een buitenlandse webshop.
In de meeste gevallen gaat het hier om betalingen buiten de Europese Unie, waardoor het noodzakelijk is om euro’s om te wisselen in vreemd geld. Doordat dit meteen gebeurt, heb je geen last van lange verwerkingstijden. Bovendien is er een andere reden waarom meer Nederlanders online met een creditcard zijn gaan betalen: op deze manier kun je je aankopen namelijk ook verzekeren. Wil je dus zeker weten dat je aankoop zonder problemen aankomt, of beschermd zijn tegen malafide webwinkels die je proberen op te lichten? Dan is een creditcard de beste manier om online te betalen. Zo’n aankoopverzekering heb je bij iDEAL helaas niet.
Apple Pay
Ten slotte zijn ook steeds meer Nederlanders online en offline gebruik gaan maken van Apple Pay. Apple Pay kan gekoppeld worden aan een bankpas of aan een creditcard. Op deze manier kun je gemakkelijk geld van je betaalrekening of creditcard laten afschrijven, zonder dat je steeds hoeft in te loggen op je bankrekening of de CVV-code van je creditcard hoeft op te zoeken. Sinds 11 juni 2019 is deze betaalmethode in Nederland actief, met een groeiend aantal gebruikers.
In het begin van Apple Pay tijdperk in Nederland waren er slechts een handje vol banken die Apple Pay ondersteunden. Maar inmiddels ondersteunen alle grote banken zoals ING, ABN AMRO en Rabobank de Apple Pay betaalmethode. Bovendien kun je er ook mee betalen bij de zogenaamde fintechs (online banken), zoals: Bunq, Monese, Revolut en N26. Sinds de invoering van Apple Pay zijn er ook meer banken en betaaldiensten in Nederland bijgekomen die dit ondersteunen.
Het voordeel van Apple Pay, is dat je er gemakkelijk mee kunt betalen op je iPhone of Mac. Daarnaast is het mogelijk de passen in je Wallet te zetten op een iPhone of Apple Watch. Op deze manier is keer op keer een pincode intoetsen niet meer nodig. Offline betalen met Apple Pay werkt op dezelfde manier als contactloos pinnen. Online wordt er gebruik gemaakt van biometrische verificatie binnen het toestel zelf, zoals bijvoorbeeld Face ID of Touch ID. Bovendien zitten er betaallimieten aan Apple Pay, zodat niemand anders je iPhone of Apple Watch kan misbruiken.