Als ondernemer wil je dat jouw bedrijf makkelijk meebeweegt in veranderingen. Soms gaat het geweldig en kun je flinke stappen vooruit zetten. Toch komen er ook momenten voorbij waarop de boel even flink tegenzit. Als je onderneming dan financiële flexibiliteit heeft, kun je snel schakelen zonder meteen in stress te raken. Maar hoe zorg je nu precies voor zo’n fijne, wendbare financiële basis?
Waarom traditionele aankopen je minder flexibel maken
Van oudsher vinden ondernemers het meestal heel gewoon om investeringen zelf te kopen. Bijvoorbeeld nieuwe machines, computers of bedrijfsauto’s. Dat voelt vertrouwd; je bent eigenaar en hebt alles in eigen beheer. Maar ondanks dit gevoel van zekerheid kun je hierdoor juist je flexibiliteit verliezen. Stel je bijvoorbeeld voor dat er opeens een flinke tegenvaller langskomt – een snelle verkoop van aangekochte spullen is dan ingewikkeld en lastig. Bovendien kan je financiële ruimte kleiner zijn geworden doordat er veel kapitaal vastzit in spullen die misschien al snel niet meer zo nuttig blijken te zijn.
Flexibel investeren maakt je slagvaardiger
Je kunt als ondernemer gelukkig ook kiezen voor een alternatief zoals operational lease zakelijk. Met zo’n model ben je geen eigenaar van het product, maar gebruik je het zolang het jou past. Daardoor hou je meer van je eigen geld in handen, waarmee je andere dingen kunt doen die direct bijdragen aan je succes. Denk bijvoorbeeld aan extra marketing, trainingen voor personeel of een uitbreiding van werkruimte. Daarnaast helpt het je onderneming makkelijker aan te passen aan nieuwe trends of veranderende situaties, omdat de contractduur meestal overzichtelijk en niet al te lang is. Zo kan je bedrijf snel reageren op nieuwe kansen of onverwachte uitdagingen.
Misverstanden over lease wegnemen
Toch zie je dat sommige ondernemers nog twijfelen over leasen. Een veelvoorkomend misverstand is bijvoorbeeld dat zakelijk leasen altijd duurder is dan zelf kopen. Natuurlijk betaal je maandelijks een bedrag. Maar daarbij vergeet je vaak dat onderhoud, reparaties en eventuele schade gewoon al in die prijs zitten inbegrepen. Bovendien hoef je niet te sparen of geld te lenen om dure producten vooraf aan te schaffen. Dat scheelt je direct zorgen over grote uitgaven. Ook denken mensen soms nog dat je vastzit aan lange, onflexibele contracten. Gelukkig zijn er veel opties waarbij je juist zelf bepaalt hoe lang je een bepaald product wil gebruiken, afgestemd op wat je onderneming op dat moment nodig heeft.
Praktische stappen naar meer financiële wendbaarheid
Hoe bereik je nu eigenlijk meer financiële wendbaarheid in de praktijk? Kijk eerst eens naar alle spullen en systemen in je bedrijf waar je nu eigendom van bent. Zijn die echt allemaal noodzakelijk, of kan dat ook anders? Bijvoorbeeld softwarepakketten via handige abonnementen of auto’s via een praktische, flexibele zakelijke lease oplossing. Ga daarnaast in kaart brengen welke situaties jouw bedrijf kwetsbaar maken in financieel opzicht. Door te bedenken wat er gebeurt als iets tegenzit, kun je makkelijker bepalen waarop je wilt besparen. Uiteindelijk helpt dit jou als ondernemer vooral om makkelijker in te spelen op onverwachte omstandigheden. Je bent daardoor beter voorbereid op wat er ook gebeurt, of het nu kansen zijn die je snel wil aanpakken of problemen die je efficiënt wil oplossen. Dat maakt ondernemen niet alleen een stuk slimmer, maar ook prettiger.