Rijbewijs halen vanaf 17 jaar

Je auto rijbewijs halen vanaf 17 jaar kan vanaf november 2011. De bestuurder mag dan al auto rijden, maar wel onder begeleiding van een coach. De coach moet aan bepaalde eisen voldoen. Zodra de bestuurder 18 jaar is, mag er gewoon zonder begeleiding gereden worden. Al vanaf 16 jaar mag iemand theorie-examen doen en vanaf 16,5 jaar theorielessen volgen.

Rijbewijs vanaf 17 jaar

Vanaf november 2011 mogen jongeren vanaf 17 jaar praktijk examen doen en dus hun rijbewijs halen. Tot hun 18e mogen ze dan begeleid auto rijden. Dit is bedoeld om jongeren meer ervaring op te laten doen met autorijden, in de hoop dat dit leidt tot minder ongevallen bij jongeren. Het gaat hier om een proef van 6 jaar. Iedereen die vanaf november 2011 17 jaar wordt kan meedoen met deze proef, is iemand al 17 jaar dan kan hij of zij niet meedoen. Het gaat er dus om dat je op of na 1 november 17 jaar wordt.

Rijlessen vanaf 16,5 jaar

Voordat je een rijbewijs kunt halen moet je uiteraard eerst rijlessen volgen. Dit mag dan vanaf november 2011 al vanaf 16,5 jaar. Zo kun je zodra je 17 jaar bent meteen rij-examen doen.

Theorie-examen vanaf 16 jaar

Je kunt al eerder je theorie-examen halen. Dit mag al vanaf 16 jaar. Op deze manier kun je al vroeg beginnen aan het werken naar je rijbewijs toe.

Begeleid rijden

Als je je rijbewijs hebt gehaald en nog geen 18 jaar bent, dan mag je nog niet alleen rijden. Dit mag wel onder begeleiding van een coach. Begeleid rijden wordt ook wel 2todrive genoemd. Je mag zelf een coach uitkiezen. Wel moet een coach aan meerdere eisen voldoen, zoals minimaal 5 jaar een rijbewijs hebben en minimaal 27 jaar zijn. Lees verder in Regels begeleid rijden.

Begeleiderspas

Voordat je begeleid mag rijden moet je je coach(es) opgeven, totaal mag je 5 begeleiders opgeven. Er wordt gecontroleerd of de begeleider voldoet aan de geldende eisen. Deze begeleiders worden vermeld op een begeleiderspas. Deze begeleiderspas moet je altijd bij je hebben tijdens het rijden met begeleiding, samen met natuurlijk een geldig rijbewijs.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *