auto

Als student zwem je in de meeste gevallen niet in het geld. Toch kan het prettig zijn om een eigen autootje te hebben. In dit artikel vertellen we alles over je eerste auto als student. Want er komt een hoop kijken bij het bezitten van een auto.

Waar koop je de auto?

Allereerst: waar koop je een auto? Als student zul je in de meeste gevallen geen nieuwe auto kopen. Een auto is duur, niet alleen in aanschaf, maar er is ook onderhoud en een autoverzekering van Allianz Direct nodig. Kies voor een tweedehands of misschien zelfs een derdehands auto. Wel kun je beter naar een dealer gaan dan kopen via internet. Dat geeft meer zekerheid. Een auto van een jaar of 25 lijkt misschien heel oud, maar volstaat nog prima voor je studententijd.

Verzekeren

Het verzekeren van je auto is verplicht in Nederland. Op z’n minst een WA-verzekering, waarbij de kosten gedekt worden van schade die jij per ongeluk toebrengt aan een ander met jouw auto. Kies voor een goedkope autoverzekering voor studenten om de kosten laag te houden. Je kunt deze WA-verzekering aanvullen met een cascoverzekering of een all-risk verzekering, maar aangezien jij waarschijnlijk een auto hebt die ouder is dan tien jaar, is dat eigenlijk zonde van het geld.

Parkeren

Wanneer je als student nog bij je ouders woont en de auto gebruikt om naar de universiteit of hogeschool te rijden, is er geen probleem. Echter, veel studenten wonen op kamers in de grote stad en daar kan het vinden van parkeerruimte best een uitdaging zijn. Om gratis te kunnen parkeren zul je je auto waarschijnlijk een eindje buiten de stad moeten zetten en daar naartoe fietsen of lopen wanneer je de auto wil gebruiken. Kan je met vergunning bij jou in de straat parkeren? Vraag dan zo snel mogelijk een vergunning aan! Dat scheelt een hoop gedoe.

Is het goedkoper?

Als student kun je in Nederland gebruikmaken van gratis OV, ofwel doordeweeks, ofwel in het weekend. Ook als je wel moet betalen voor het OV is het maar de vraag of de auto goedkoper is. Vanuit de stad is het treinstation voor de meeste studenten goed te bereiken. In veel gevallen kun je dus beter het OV pakken dan je eigen auto. Dat is niet alleen goedkoper, maar ook nog eens een veel duurzamer manier om jezelf van A naar B te brengen.

Vergelijkbare berichten