Regels begeleid rijden

Begeleid rijden is vanaf november 2011 ook in Nederland mogelijk. Tot 18 jaar mogen ze met een begeleider auto rijden. Jongeren mogen dan namelijk al vanaf 17 jaar hun rijbewijs halen. De begeleider moet aan een aantal regels voldoen zoals minimaal 27 jaar zijn en al 5 jaar een rijbewijs bezitten.

Het begeleid rijden wordt ook wel 2todrive genoemd. Zodra je je rijbewijs hebt als je 17 bent, dan mag je tot je 18e begeleid rijden. Dit houdt in dat er altijd een begeleider, coach, mee moet rijden. Meer hierover in Rijbewijs halen vanaf 17 jaar.

Regels begeleider

Vooraf mag je maximaal 5 begeleiders opgeven die je mogen begeleiden. Een begeleider moet voldoen aan een aantal regels. Er mag niet van deze regels afgeweken worden. Stel je wilt iemand opgeven als coach maar voldoet niet aan de eisen, dan wordt deze afgewezen als coach.

Een begeleider:

  • moet 27 jaar of ouder zijn;
  • minimaal 5 jaar het rijbewijs hebben en deze kunnen tonen;
  • mag geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad;
  • mag niet door het CBR naar een alcoholcursus of gedragscursus zijn gestuurd;
  • mag niet naar een onderzoek naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid zijn gestuurd;
  • mag niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleid rijden;
  • moet op de bijrijdersstoel naast de chauffeur plaats nemen;
  • moet vermeld staan op de begeleiderspas van de bestuurder.

Uitzondering voor rij-instructeur

Als een rij-instructeur als coach aangemeld wilt worden, dan zijn er uitzonderingen op de regels. De rij-instructeur hoeft niet het rijbewijs al 5 jaar te hebben en mag jonger zijn dan 27 jaar. Belangrijk is wel dat de rij-instructeur een WRM certificaat bezit.

Rijden zonder begeleider

Als je betrapt wordt met rijden zonder begeleider, coach, moet je je rijbewijs inleveren. Daarnaast moet je ook een boete van €100,- betalen. Je mag dan pas weer opnieuw je rijbewijs halen als je 18 jaar bent. Je zult dan het theorie-examen en praktijk-examen opnieuw moeten doen.

Is de begeleider aansprakelijk?

Ook al rijdt er een begeleider met je mee, het is niet zo dat hij of zij dan aansprakelijk is voor overtredingen. Dus ook als je 17 jaar bent en rijdt met begeleiding, dan ben je zelf aansprakelijk als je een overtreding maakt of bij een ongeval. Er gelden dan dezelfde regels als voor alle andere automobilisten.

Begeleider aanmelden

Voordat iemand als begeleider, coach, mee mag rijden moet dat vooraf aangevraagd worden. Bij de aanvraag moet van zowel de bestuurder als de coach een kopie van het rijbewijs meegestuurd worden. Totaal kunnen er maximaal 5 begeleiders aangevraagd worden.

Begeleiderspas

Als er 1 of meerdere coaches goedgekeurd zijn, dan ontvangt de bestuurder een begeleiderspas. Hierop staan de namen van de begeleiders gemeld. Deze pas dient de bestuurder bij zich te hebben samen met het rijbewijs.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *