Spouwmuurisolatie en kosten

Spouwmuurisolatie betaalt zich doorgaans in 3 tot 5 jaar terug. Door de subsidie regeling worden de btw kosten verlaagd en betaalt u minder belasting. Men ziet als groot nadeel vaak vochtproblemen. Hierop is het risico tegenwoordig erg klein. Spouwmuurisolatie heeft vooral veel voordelen.

Wat is spouwmuurisolatie?

Voor spouwmuurisolatie is natuurlijk een spouwmuur nodig. Een spouwmuur is een muur aan de buitenkant van een gebouw of woning. Deze muur bestaat uit 2 muren dicht tegen elkaar. Hiertussen zit een ruimte, de spouw, van zo’n 4 tot 6 centimeter. Het isoleren van een spouwmuur houdt in dat er in de spouw een vulling wordt gestopt die de ruimte opvult en daarmee de woning isoleert.

Is mijn muur geschikt?

Een gecertificeerd bedrijf kan beoordelen of uw muur geschikt is voor spouwmuurisolatie. Zij zullen een ‘endoscopisch’ onderzoek uitvoeren. Dit houdt in dat er wordt gekeken of de spouw schoon genoeg is en vrij van vochtbruggen en/of valspecie.

Spouwmuurisolatie aanbrengen

Het is zeer aan te raden uw spouwmuur niet zelf te gaan isoleren. Als het namelijk niet helemaal goed gebeurt heeft u grote kans op vochtproblemen. Dit is uiteraard niet de bedoeling. Ga hiervoor dus naar een gespecialiseerd bedrijf.

Kosten spouwmuurisolatie

Het is voor de één een kleine investering en voor de ander een grote investering. Maar het betaald zich meestal in 3 tot 5 jaar terug. Na deze 3 tot 5 jaar bespaart u hiermee nog steeds op uw stookkosten, dus levert het u in totaal een flinke besparing op.

Spouwmuurisolatie kost zo’n €600, exclusief btw, voor een gemiddelde eengezinswoning.

Subsidie spouwmuurisolatie

Sinds 1 juli 2009 is er een subsidieregeling waardoor u minder belasting hoeft te betalen. De btw voor isolatie is namelijk verlaagd van 19% naar 6%. Deze subsidieregeling is geldt voor dak-, muur- en vloerisolatie voor woningen ouder dan 2 jaar.

Als we uitgaan van kosten van €600 exclusief btw, worden de totale kosten inclusief verlaagde btw-tarief €654. Wilt u precies weten hoe dit voor uw woning zit, dan kunt u het beste contact opnemen met een gecertificeerd bedrijf.

Nadelen Spouwmuurisolatie

Veel mensen denken dat de kans groot is op vochtproblemen en vochtschade als ze hun spouwmuur zouden laten isoleren. Dit wordt vaak als groot nadeel gezien en is voor sommige mensen een reden om ervan af te zien. Deze vochtproblemen zijn er tegenwoordig veel minder. Tijdens het aanbrengen van spouwmuurisolatie in de jaren 70 zijn fouten gemaakt waardoor vochtproblemen ontstonden. Sinds zo’n 20 jaar zijn de isolatiemethodes en isolatiematerialen erg verbeterd waardoor het risico op vochtproblemen met spouwmuurisolatie erg klein is. Als het goed gebeurt dan kan het zelfs vochtproblemen oplossen. Zo kan spouwmuurisolatie helpen bij bijvoorbeeld bij vochtproblemen door het neerslaan van vocht op de koude binnenzijde van de buitengevel, tenminste als het goed wordt aangebracht. Daarom is het zo aan te raden hiervoor naar een gecertificeerd bedrijf te gaan.

Voordelen Spouwmuurisolatie

  • minder energiekosten
  • voorkomen warmteverlies
  • minder vochtproblemen
  • minder koude buitenmuren, waardoor het aangenamer aanvoelt binnen
  • investering, kosten worden meestal in 3 tot 5 jaar terugverdient door de verminderde stookkosten, daarna houdt u er dus geld aan over.
  • binnen 1 dag aan te brengen
  • geen overlast door werkzaamheden, deze gebeuren vanaf de buitenkant
  • beter voor het milieu

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *