Graszoden leggen

Met graszoden heeft u snel een mooi gazon. Daarom is het ook erg populair. Graszoden leggen is niet zo moeilijk. Wel is het belangrijk het goed voor te bereiden. Daar heeft u achteraf alleen maar profijt van.

Wanneer graszoden leggen?

Met graszoden is een gazon zo gelegd. U kunt graszoden in principe altijd leggen behalve als het vriest of sneeuwt. Het beste is tussen maart en november. Let er op bij warm en droog weer dat er extra gesproeid wordt, vooral in het begin als de wortels nog niet vastgegroeid zijn.

Grond bewerken en egaliseren

Als eerste zal de grond los en onkruidvrij moeten gemaakt worden. Vaak volstaat het om de grond 1 spade diep om te spitten. Als er al oud gras ligt kunt u deze mee omspitten. Is de grond daaronder echter erg hard, dan is het aan te raden om de grond dieper om te spitten. Ook belangrijk is het om dan alvast stenen, takken en dergelijke eruit te halen.

Om het gazon recht te krijgen moet u nu al beginnen met de grond te egaliseren. Laat het daarna minstens 2 weken rusten zodat de grond goed kan inklinken. Dit voorkomt dat er achteraf kuilen en hobbels in het gras komen.

Grond verbeteren

Voor een goede voedingsbodem kunt u nu de bovenste laag van de ondergrond verbeteren. Meng compost, mest en tuinturf door de bovenste 10 centimeter. Rol de grond hierna goed aan, aanstampen kan ook.

Graszoden leggen

De grond moet voor het leggen nat gemaakt worden. Verstandig is ook om het bovenste laagje van de grond een beetje los te harken. Hierdoor kunnen de wortels van het gras beter hechten. Nu is de ondergrond klaar om daadwerkelijk de graszoden te leggen.

Probeer de graszoden verspringend en strak tegen elkaar aan te leggen. Daarna moet het gras nog goed aangerold of vast gestampt worden. Om de graszoden goed aan elkaar te laten groeien strooit u wat potgrond tussen de kieren.

Gras sproeien

Vooral in het begin is het erg belangrijk om het gras te sproeien met water. Na 2 a 3 weken is het gras vastgegroeid en hoeft er minder gesproeid te worden. Ook later in het jaar is het verstandig nog wat vaker te sproeien. Zet de sproeier dan wat langer aan zodat het water goed diep in de grond komt, dit helpt de wortels dieper te laten groeien.

Eerste keer gras maaien

Het gras kan pas voor de eerste keer gemaaid worden als het gras 7 cm hoog is. Maai het gras nog niet zo kort, beter is om het zo’n 4 cm lang te laten. Wacht daarna niet te lang met maaien, het is de bedoeling dat het gras in het begin vooral getopt wordt, hierdoor groeit het gras voller. Het afgemaaide gras kunt u met een grashark weg harken.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *