Een goed gekozen wijn kan een gerecht naar een hoger niveau tillen. Maar hoe weet je welke wijn bij wel gerecht past? In dit artikel leggen we je uit hoe je de perfecte combinatie maakt. Handig voor een diner thuis, maar ook als je een wijn cadeau wilt geven of een fles wijn versturen naar een wijnliefhebber.
Rode wijn en vleesgerechten
rode wijn gaat vaak goed samen met vleesgerechten, maar niet elke rode wijn past bij elk soort vlees. Bij een biefstuk past bijvoorbeeld een Cabernet Sauvignon. De stevige tannines vullen goed aan bij de eiwitten en vetten van rood vlees. Een Merlot kun je goed combineren met lamsvlees. Doordat de Merlot een zachtere wijn is, past deze perfect bij het kruidige lamsvlees. Als je gegrild varkensvlees serveert, sluit de lichte fruitigheid van de Pinot Noir perfect bij het gegrilde vlees.
Witte wijn en visgerechten
Witte wijn is de perfecte keuze voor lichte en frisse gerechten, zoals vis, schaal- en schelpdieren. De romigheid van Chardonnay bijvoorbeeld, vult de vetten in de zalm mooi aan. Terwijl de frisse zuren van de Sauvignon Blanc perfect passen bij garnalen en zeevruchten. Ben je toch iets meer van de sushi? Dan is een lichtzoete Riesling een mooie balanshouder voor de ziltigheid en sojasaus.
Vegetarische gerechten en wijn
Steeds meer mensen maken de keuze voor een vegetarisch dieet. Gelukkig zijn er genoeg wijnen die hierbij passen. De Verdejo bijvoorbeeld. De frisse kruidige tonen van deze wijn, gaan goed samen met gegrilde groenten. Ben je van plan om een heerlijke pasta pesto op tafel te zetten? Dan is de Gruner Veltliner met zijn pittige tonen een goede keuze.
Een zachte romige Viognier matchen goed met de aardse tonen van paddenstoelen. Daarom past deze wijn goed bij een gerecht zoals risotto met paddenstoelen.
Een fles wijn versturen als cadeau
Wil je iemand verrassen met een passend wijn cadeau? Denk dan goed na over de smaakvoorkeuren van de ontvanger en het type gerechten die hij of zij graag eet. Kies bijvoorbeeld voor een elegante rode wijn voor een vleesliefhebber of een frisse witte wijn voor een visliefhebber.