5 veelgestelde vragen over zangles

Geniet jij van zingen en zou je graag zangles in Amsterdam of omgeving volgen? Het nemen van zangles kan spannend zijn, vooral als je niet zo veel ervaring hebt. Want is zangles wel bedoeld voor de onervaren vocalist? Of kun je alleen zangles nemen als je al ervaring hebt?

 Wij beantwoorden een aantal van de meest gestelde vragen over zangles voor je.

Zijn online zanglessen net zo effectief als persoonlijke lessen?

Online zanglessen zijn makkelijk te volgen vanuit de veiligheid van je eigen huis. Dit biedt flexibiliteit, maar persoonlijk contact met de zangdocent wordt hierdoor lastiger. Zangles op locatie daarentegen zorgt er niet alleen voor dat directe feedback mogelijk is, maar ook dat de les beter afgestemd kan worden op individuele behoeften. Een persoonlijke les wordt dan ook vaak als effectiever ervaren dan een online zangles.

Is het mogelijk om te leren zingen als je denkt dat je geen natuurlijk talent hebt?

Ja, dat is zeker mogelijk! Ook als jij al jaren te horen krijgt dat je van zingen beter niet jouw carrière kunt maken kun je absoluut leren zingen met behulp van zanglessen. Zang is in grote mate een aangeleerde vaardigheid. Veel mensen denken dat ze niet kunnen zingen omdat ze geen ‘natuurlijk’ talent hebben, maar consistentie, oefening en begeleiding door een ervaren zangcoach kunnen aanzienlijke verbeteringen opleveren in zangkwaliteit. Sommige ‘grote’ artiesten konden vroeger ook helemaal niet zingen, totdat ze zangles namen. Geen natuurlijk talent hebben is dan ook geen enkel probleem voor het volgen van zangles.

Zijn er oefeningen die ik thuis kan doen om mijn zangvaardigheden te verbeteren?

Zoals met bijna alles kun je enkel beter worden in datgene wat je doet wanneer je veel oefent. Thuis oefenen met zingen zorgt ervoor dat je sneller verbeteringen ziet in je zangvaardigheden. Oefeningen die je kunt doen om je zangvaardigheden te verbeteren zijn bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen en warm-ups. Jouw zangcoach kan je hier handige tips in geven en kijken welke oefeningen jij nodig hebt om het meeste uit jouw stem te halen.

Moet ik noten kunnen lezen om zangles te nemen?

Het is niet nodig om noten te kunnen lezen wanneer je begint met zangles. Veel zangdocenten gebruiken methodes waarvoor het niet nodig is om noten te kunnen lezen. Noten kunnen lezen is overigens wel een waardevolle vaardigheid, omdat het je meer onafhankelijkheid kan geven in het leren van nieuwe nummers. Het is echter geen must om deel te kunnen nemen aan zanglessen.

Zijn zanglessen alleen voor professionals of ook voor hobbyisten?

Zangles is er voor iedereen. Van beginnende vocalist die vooral zingt onder de douche tot ervaren zanger of zangeres die staat voor een uitverkocht Ahoy. Of je nu zingt om er vooral van te genieten als hobby of wanneer je hier jouw carrière van wil maken (of hebt gemaakt), zanglessen zijn er voor iedereen. Jouw vocal coach bekijkt samen met jou welke doelen je wil bereiken en past op basis daarvan de zanglessen aan naar jouw niveau.

Kies jij voor zangles?

Zangles is er dus voor vocalisten van alle niveaus. Bij een zangschool zoals Vocal Center draaien de zanglessen vooral om plezier hebben. Daarom geen eindeloze toonladders, maar jij gaat samen met je coach direct aan de slag met een eigen gekozen nummer. Nu al jouw vragen over zangles beantwoord zijn, kies jij voor zangles? 

Vergelijkbare berichten