Huis zelf verkopen, tips

Er zijn tal van redenen te bedenken waarom u zelf uw huis zou willen verkopen. Uw huis zelf verkopen kan goed gaan als u zich maar goed voorbereidt. Des te sterker staat u tijdens de onderhandelingen en staat u niet achteraf voor verrassingen. Denk aan uw meldingsplicht, en het opstellen van de (ver)koopovereenkomst. Een huis verkopen hoeft niet moeilijk te zijn, als u maar geen dingen over het hoofd ziet.

Voorbereiding

Klein onderhoud

Om de kans op meer geïnteresseerden en hogere biedingen te verhogen is het slim om uw huis in een zo goed mogelijk staat te hebben. Ook het uiterlijk speelt hierbij een rol. Als iets goed is onderhouden maar slecht is afgewerkt kan dat veel kopers afremmen. Probeer daarom in ieder geval kleine opvallende klusjes te doen. Denk hierbij ook aan de buitenkant van het huis en de tuin, deze zijn ook erg belangrijk voor de eerste indruk.

Taxatie

Logisch is het natuurlijk om erachter te komen hoeveel uw woning nu eigenlijk waard is. Met een taxatierapport kunt u beter een goede vraagprijs bedenken. Hiermee heeft u ook meteen een betere onderhandelingspositie.

Meldingsplicht en bouwkundige keuring

U heeft als verkoper een wettelijke meldingsplicht. Dit houdt in dat u verplicht bent de koper te informeren over alle bekende bouwkundige gebreken. Om u hier zo goed mogelijk aan te houden kunt u er voor kiezen om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Hiermee komt u ook meteen de goede en slechte punten van uw woning te weten, en dat versterkt uw onderhandelingspositie. Daarnaast kunt u informatie inwinnen bij het kadaster en de gemeente.

Goed om te weten is dat de kopende partij een onderzoeksplicht heeft.

Vraagprijs

De vraagprijs is natuurlijk erg belangrijk. Om deze te bepalen kunt u gebruik maken van het taxatierapport, zo zorgt u er ook voor dat u weet welk bod echt te laag is. Daarnaast kunt u denken aan de populariteit van de wijk en wat andere soortgelijke woningen in de buurt opgeleverd hebben. Ook erg belangrijk is om te bepalen hoeveel het huis voor u moet opleveren om achteraf geen problemen met uw hypotheek te krijgen. Verstandig is het dus om vooraf even met uw hypotheekadviseur te overleggen.

Huis te koop zetten 

Te koop aanbieden

U kunt uw huis op verschillende manieren te koop aanbieden. Een aantal tips:

  • advertenties in de krant
  • uw huis online zetten
  • een “te koop” bord voor uw huis zetten

Zorg er voor dat u goed bereikbaar bent voor mogelijke kopers. Bent u op standaard tijden niet bereikbaar, vermeld dit dan bij de contactgegevens. Hiermee voorkomt u dat klanten weglopen of hun interesse verliezen.

Bezichtiging

Als kopers daadwerkelijk geïnteresseerd zijn, willen ze het huis komen bezichtigen. Zorg er dan voor dat er geen rommel ligt. Bedenk ook goed wat u tijdens zo’n bezichtiging kunt vertellen over het huis en hoe u minpunten kunt ombuigen tot pluspunten!

Wat ook kan helpen is om wat informatie over het huis uitgeprint te hebben en die dan mee te geven aan het eind. Dan kunnen ze er makkelijker over napraten, familie en vrienden het huis laten zien en daarnaast worden ze vaker aan uw huis herinnert als ze de informatie thuis zien liggen.

Onderhandelingen

Hou bij de onderhandelingen goed in de gaten wat uw eigen richtprijs is en wat uw minimale prijs is. Hou ook goed in het hoofd wat de plus en minpunten van uw huis zijn. Hiermee zal de koper namelijk proberen de prijs te laten zakken. Grote kans dat u onderhandelt met een makelaar, voor hem of haar is het dagelijkse kost, dus laat u niet gek maken en neem de tijd. Wat ook een grote rol kan spelen bij onderhandelingen zijn de ontbindende voorwaarden en de tijd tot overname van het huis.

Verkoop tips

Koopovereenkomst

Er zijn online veel voorbeelden te vinden van koopovereenkomsten. Loop alle punten goed na. Wat zijn de mogelijkheden? Wat vindt u zelf erg belangrijk? Als er (on)roerende zaken bij de koop zijn inbegrepen, dan zullen deze ook in de koopovereenkomst vermeld moeten worden.

Sleutelovereenkomst en verzekering

Als de kopers eerder in het huis willen en eventueel alvast wat willen klussen, is dat niet zomaar zonder risico. Hierbij kunt u een sleutelverklaring gebruiken om het risico op schade door deze werkzaamheden bij de koper te leggen. En spreek ook af wie de verzekering regelt voor deze periode, laat desnoods de koper de premie betalen.

Overdracht

De daadwerkelijke overdracht van het huis vindt plaats bij de notaris. Hiervoor heeft u het eigendomsbewijs van uw huis nodig. De notaris stelt aan de hand van uw (ver)koopovereenkomst de koopakte op. Op het moment van tekenen van de koopakte vindt ook de sleuteloverdracht plaats.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *