Waarom buitenverf je beste vriend is

Buitenverf doet zoveel meer dan alleen een kleurtje geven aan je huis. Het is een schild dat je woning beschermt tegen weer en wind. Regen, sneeuw, hagel, de hete zon; een goede laag buitenverf houdt de elementen buiten en zorgt ervoor dat je houtwerk en muren langer meegaan. Maar het oog wil ook wat, toch? Met buitenverf kun je echt je eigen stempel drukken op het uiterlijk van je huis. Of je nu kiest voor een klassieke uitstraling met natuurlijke tinten of juist een statement maakt met een felle kleur; met verf laat je zien wie jij bent.

Neem bijvoorbeeld de Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg, een verf die niet alleen zorgt voor een prachtige afwerking, maar ook nog eens tot 12 jaar bescherming biedt tegen de Scandinavische weersomstandigheden. Als die verf het daar kan uithouden, dan weet je dat het ook jouw huis optimaal zal beschermen. Het is dus niet zo maar een potje verf, maar een investering in de duurzaamheid en uitstraling van je thuis.

Kies de perfecte kleur voor jouw huis

Het kiezen van een kleur voor de buitenkant van je huis kan behoorlijk overweldigend zijn. Je wilt iets dat past bij de stijl van je woning, maar ook iets dat aansluit bij de omgeving. Wat zijn de trends van dit jaar? Moet ik gaan voor koel of warm? Pastel of juist donker? Het zijn allemaal vragen die door je hoofd kunnen spelen. Gelukkig staan er tegenwoordig online veel inspiratiebronnen tot je beschikking. Kijk eens rond op Pinterest, Instagram of woonblogs om te zien wat er leeft.

Bij het kiezen van een kleur moet je ook rekening houden met de omgeving van je huis. Heb je veel groen om je heen, dan kunnen natuurlijke tinten zoals groen- en bruintinten heel mooi opgaan in de omgeving. Woon je aan het water? Dan kan blauw juist weer prachtig zijn. En vergeet niet dat kleuren er in verschillende lichtomstandigheden anders uit kunnen zien. Een kleur die prachtig is in de volle zon, kan somber zijn op een bewolkte dag. Test daarom altijd eerst wat kleurstalen voordat je een hele pot verf aanschaft.

De juiste verf kiezen

Als het aankomt op buitenverf, dan is het assortiment enorm. Je hebt verf op waterbasis, oliebasis, met anti-schimmel eigenschappen, UV-bescherming… noem maar op. Maar hoe weet je nu welke verf het beste is voor jouw project? Het sleutelwoord hier is: duurzaamheid. Je wilt immers niet elk jaar opnieuw moeten schilderen. Kijk naar verf die lang meegaat en bestand is tegen de weersinvloeden in jouw regio.

Jotun verf staat bekend om zijn duurzaamheid en kwaliteit. Niet voor niets wordt deze verf veel gebruikt in landen waar de weersomstandigheden extreem kunnen zijn. De samenstelling van Jotun verf zorgt ervoor dat je minder vaak hoeft over te schilderen en dat is goed voor zowel je portemonnee als het milieu.

Aan de slag met verven

Je hebt je verf gekozen, de kleuren zijn bepaald en dan? Dan begint het echte werk: verven. Een goede voorbereiding is essentieel voor een mooi eindresultaat. Zorg ervoor dat het oppervlak dat je gaat schilderen schoon en droog is. Verwijder oude verflagen en repareer beschadigingen voordat je de nieuwe laag aanbrengt.

Als het tijd is om te verven, neem dan de tijd voor elk detail. Gebruik afplaktape voor strakke lijnen en werk systematisch van boven naar beneden. Zo voorkom je druipers en krijg je het strakste resultaat. En vergeet niet: geduld is een schone zaak bij schilderwerk!

Onderhoud van je schilderwerk

Eenmaal mooi geschilderd wil je natuurlijk dat het zo lang mogelijk mooi blijft. Regelmatig onderhoud kan de levensduur van je schilderwerk aanzienlijk verlengen. Maak daarom minimaal één keer per jaar je geschilderde oppervlakken schoon om vuil en algenaanslag te verwijderen.

Hoe weet je wanneer het tijd is voor een nieuwe laag verf? Let op tekenen van slijtage zoals barstjes, bladders of verkleuring in de verf. Deze tekenen geven aan dat het tijd wordt om weer in actie te komen met kwast en roller. Met Jotun Demidekk Ultimate Tackfarg hoef je dit gelukkig niet vaak te doen; die heeft tenslotte een levensduur die kan oplopen tot 12 jaar!

Vergelijkbare berichten