Veiligheid in het magazijn

Heb je een magazijn of distributiecentrum, dan is het belangrijk dat je een veilige werkplek creëert voor je werknemers. Er zijn een aantal factoren om rekening mee te houden als het gaat om veiligheid in het magazijn. In dit artikel bespreken we waarom een veilig magazijn belangrijk is en op welke manieren je dit kunt bewerkstelligen.

Waarom is een veilig magazijn belangrijk?

Waar een magazijn is, daar zijn mensen. Of het nu gaat om een klein magazijn achterin de winkel of een groot distributiecentrum, er zijn altijd werknemers aanwezig die spullen moeten pakken, moeten orderpicken, rondrijden met wagens of producten moeten inpakken. Een veilig magazijn voorkomt vervelende ongelukken op de werkplek die nare gevolgen kunnen hebben voor zowel werknemer als werkgever. Daarnaast moet rekening gehouden worden met ergonomisch werken: hoog-sta-bureaus, verstelbare inpaktafels, elektrische magazijnwagens en heftafels zijn voorbeelden van hoe je dit bewerkstelligt. Op deze manier voorkom je dat medewerkers lichamelijke klachten krijgen, waardoor ze hun werkzaamheden (langdurig) moeten staken.

Betrouwbare magazijnstellingen

Een manier om de veiligheid in het magazijn te bewerkstelligen, is door magazijnstellingen van de beste kwaliteit aan te schaffen. Dit houdt in dat de stellingen van sterk materiaal zijn en het juiste draagvermogen hebben voor de producten die je opslaat. Ook moeten de goederen op een correcte manier worden opgeslagen, zodat deze niet van de stelling kunnen vallen. Bakken, kratten en andere magazijnbenodigdheden zorgen ervoor dat je alles goed kunt organiseren en dat medewerkers snel en zonder risico kunnen orderpicken. Een slimme manier om zowel de veiligheid als de efficiëntie in het magazijn te bevorderen, is door te kiezen voor stellingen met schuine planken en voor stapelbare bakken waar men gemakkelijk bij kan.

Zorg er verder voor dat je magazijnstellingen voldoen aan de gestelde Europese kwaliteitsnormen. Zo is het verstandig dat ze niet te hoog zijn; je kunt beter meerdere stellingen naast elkaar zetten dan te hoog bouwen. 

Heb je gekozen voor tweedehands magazijnstellingen? Dat kan een hele goede budgettaire oplossing zijn. Tweedehands betekent ook niet per definitie minder veilig; het is wel belangrijk dat je gebruikte stellingen bij een betrouwbare partij koopt die deze heeft nagekeken voordat ze doorverkocht worden. Zo weet je zeker dat je erop kunt bouwen.

Veiligheidsartikelen aanschaffen

Het mag in geen enkel magazijn ontbreken: veiligheidsartikelen. Op die manier voorkom je ongelukken, zoals aanrijdingen, botsingen en struikelen. Schaf daarom altijd spiegels aan die je in hoeken plaatst, zodat iedereen elkaar aan ziet komen. Zorg tevens voor aanrijdbescherming en hoekbeschermers, zodat magazijnstellingen tegen een stootje kunnen. Niet alleen gaan de stellingen zo langer mee, je voorkomt ook dat er producten vallen en op medewerkers terechtkomen. Vergeet ook zeker niet om kabelbruggen aan te schaffen; zo kan niemand over kabels struikelen.

Vergeet de jaarlijkse keuring niet

Als we het hebben over een veilig magazijn, dan kunnen we niet om de jaarlijkse keuring heen. Uw magazijn wordt ieder jaar gecontroleerd op veiligheid. Alle stellingen worden nagekeken, er wordt gecontroleerd op veiligheidsartikelen en ook verdiepingsvloeren worden gekeurd. De keuring is verplicht om te kunnen voldoen aan het creëren van een veilige werkplek. Vergeet dus niet om dit ieder jaar netjes in te plannen. Mocht er iets niet goed zijn, dan kun je het probleem oplossen voordat er ongelukken ontstaan. 

Zo zie je dat er bij een veilig magazijn aardig wat komt kijken. Het is altijd van belang om dit in het oog te houden en ervoor te zorgen dat iedereen prettig, veilig en ergonomisch kan werken. Niet alleen voorkom je op deze manier arbeidsongevallen; ook houdt je werknemers tevreden en bevorder je de productiviteit. Veiligheid in het magazijn is dus een must voor iedereen!

Vergelijkbare berichten