Herstellen van je verslaving in het buitenland

Heb je te maken met een verslaving, dan kan het soms nodig zijn om een traject in te gaan waarbij het afkicken wordt begeleid door professionals. Bij opname in een afkickkliniek ga je gedurende een bepaalde periode onder behandeling om van je verslaving af te komen. Hier krijg je professionele ondersteuning op zowel fysiek als mentaal vlak. Hoewel er zat klinieken in Nederland zijn, hoeft het afkicken van een verslaving niet altijd hier plaats te vinden. Steeds meer mensen kiezen ervoor om naar het buitenland af te reizen. Behandelingen in een afkickkliniek in Zuid Afrika zijn dan ook zeer populair. 

Waarom afkicken in Zuid Afrika?

Afkicken in Zuid Afrika biedt een groot voordeel ten opzichte van de verslavingszorg in eigen land. Je wordt immers even helemaal uit je eigen omgeving gehaald, waardoor je alles kunt loslaten. Bovendien blijf je zo ver weg van mogelijke verleidingen. 

Daarnaast heeft Zuid Afrika een prachtige omgeving waar je je volledig kunt focussen op je herstel. Het overwinnen van een verslaving is zeker niet makkelijk, maar in de juiste omgeving met de juiste begeleiding vergroot je de kans op een duurzaam herstel. In de meeste gevallen duurt een opname in een afkickkliniek ongeveer zes weken. 

Wat je kunt verwachten van opname in een kliniek

De behandeling start met een intakegesprek, vaak met een verslavingsdeskundige en psycholoog. Samen met jou wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld dat past bij jouw specifieke behoeften. Ook al kies je voor behandeling in het buitenland, de therapieën volg je vaak in het Nederlands. Wel kan zijn dat bepaalde onderdelen in het Engels worden aangeboden. Hierover word je vooraf geïnformeerd. 

Doorgaans hebben klinieken in het buitenland geen of korte wachttijden. Hierdoor kun je eerder met je behandeling starten. Let wel goed op of een traject in Zuid Afrika wordt vergoed door jouw zorgverzekeraar. Niet alle verzekeraars vergoeden een behandeling in een buitenlandse kliniek. Sowieso dien je in vrijwel alle gevallen de kosten van de reis zelf te betalen. Soms betaal je ook de kosten voor een intakegesprek. 

Hoe ziet de behandeling eruit? 

Detox

Ben je in de kliniek aangekomen, dan begin je met een detox, oftewel ontgifting. Tijdens deze periode kun je last krijgen van vervelende afkickverschijnselen. Je lichaam moet er immers aan wennen dat het niet langer de verslavende stof toegediend krijgt. Gedurende de detox word je bijgestaan door medische professionals om deze fase zo veilig mogelijk door te komen. 

Therapie en dagbesteding

Na de detox start de behandeling pas echt. Deze bestaat uit intensieve therapiesessies, zowel individueel als in groepsverband. Tijdens deze gesprekken krijg je inzicht in de oorzaak van jouw verslaving. 

Uitstapjes

Vaak zul je tijdens je behandeling ook de omgeving gaan ontdekken. Ook al is dat niet het primaire doel van je verblijf, je zal vast een beetje van Zuid Afrika willen zien. Ter ontspanning worden er daarom dagtripjes in de omgeving aangeboden. 

Nazorg

Heb je het traject succesvol afgerond, dan wordt het tijd om terug te keren naar huis. Hier begint het proces pas echt. In je eigen omgeving kunnen verleidingen op de loer liggen. Daarom houd je in deze fase contact met jouw behandelaren die je zo goed mogelijk begeleiden in het veilig en gezond opbouwen van je nieuwe leven. 

De kosten van een opname

Is er een connectie tussen een Nederlandse afkickkliniek en de kliniek in Zuid Afrika, dan zal de volledige behandeling voor het afkicken worden vergoed door de zorgverzekeraar. Dit betekent dat je alleen zelf het wettelijke eigen risico moet betalen. 

Houd wel rekening met de reiskosten. Niet alle zorgverzekeraars vergoeden de benodigde vliegtickets. Dit varieert per zorgverzekeraar en per instelling. Informeer daarom vooraf naar de mogelijke vergoedingen voor de reiskosten. 

In het buitenland herstellen van je verslaving? Doen!

Het overwinnen van een verslaving in Zuid Afrika wordt door lotgenoten omschreven als een life changing event. De omgeving helpt je om los te komen van je oude, destructieve gewoonten. 

Doordat je nauw contact hebt met andere deelnemers, die precies weten en voelen wat jij doormaakt, voel je je niet alleen. Je inspireert elkaar, helpt elkaar door moeilijke momenten en leert samen om je nieuwe leven vorm te geven. 

Vergelijkbare berichten