Kosten zonnepanelen

De kosten voor zonnepanelen zitten vooral in de aanschafkosten. Dit bedrag wordt uiteindelijk terug verdiend door minder elektriciteitskosten en een terugleververgoeding. Hierdoor is het zeker rendabel om zonnepanelen te plaatsen. Als de huidige prijs voor elektriciteit zo door blijft groeien zal de terugverdientijd steeds korter worden.Prijs zonnepanelen

De prijs van zonnepanelen bestaat uit meerdere kosten. Het gaat vooral over eenmalige kosten zoals de aanschaf kosten. Deze kosten zullen per leverancier verschillen. Uiteraard is dit ook afhankelijk van dingen als type en kwaliteit van de zonnepaneel.

Meestal wordt er bij elektriciteit gesproken over kWh, echter bij zonnepanelen spreekt met al snel over Wp's. Een Wp staat voor watt-piek. Hiermee wordt bedoeld dat een zonnepaneel met 1 Wp onder standaard conditities gelijk is aan 1 Watt vermogen. Echter zal dit nooit precies zo zijn, dit is afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht. In Nederland zal dit een stuk minder zijn in Afrika. Ook de stand van de zon en de bewolking kunnen hieraan bijdragen. De SDE (Stimulering Duurzame Energieproductie) rekent met 850kWh per Wp.

De prijs van zonnepanelen wordt veelal berekend aan de hand van deze Wp's. Gemiddeld zal 1 Wp ongeveer 3 euro kosten. Incl omvormer, montagemateriaal en montagekosten kom je al snel uit op 4 euro per Wp (ongeveer 850kWh).

Zonnepanelen subsidie

De overheid heeft geprobeerd aan de hand van een subsidie voor zonnepanelen mensen te motiveren zonnepanelen aan te schaffen. Dit is zo goed gelukt dat de subsidiepot al leeg is. De Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE) regelt de subsidies. Voor iedereen die reeds subsidie toegekend hebben gekregen blijft deze subsidie gewoon doorlopen voor 15 jaar. Deze subsidie is namelijk gebaseerd op een terugverdientijd van 15 jaar.

Terugverdientijd

Zoals hierboven aangegeven gaat de SDE uit van een terugverdientijd van 15 jaar met behulp van een subsidie. Echter is de subsidiepot al leeg, maar is dit vaak toch haalbaar door steeds goedkopere zonnepanelen. Soms wordt zelfs een terugverdientijd van 8 jaar gehaald! Hierbij wordt ook rekening gehouden met de jaarlijkse verhogingen van de elektriciteitskosten.

Terugleveren aan het net

Op de momenten dat een zonnepaneel elektriciteit oplevert, kunt u hiervan gebruik maken met uw apparaten. Echter als u op dat moment geen of niet alle elektriciteit gebruikt kunt u deze terugleveren aan het elektriciteitsnet. Hiervoor wordt door de elektricitietsleverancier vaak tot 3000 kWh verrekend met uw verbruik. Voor de rest zult u een terugleververgoeding ontvangen.

Minder energiekosten

Doordat u minder elektriciteit van de energieleverancier nodig heeft zult u hierop besparen. Daarnaast ontvangt u dus wellicht een teruglever vergoeding. Dit samen zal ervoor zorgen dat u na een tijd (terugverdientijd) de kosten van de zonnepanelen eruit hebt, en nog geld blijft besparen.

Helaas zijn de meeste daken niet groot genoeg om er genoeg zonnepanelen op te kunnen plaatsen om genoeg energie op te wekken om geheel in je eigen gebruik te voorzien. Dus helemaal geen elektriciteitskosten zal lastig worden, maar een groot deel is wel mogelijk.

Bronnen en referenties

agentschapnl.nl
milieucentraal.nl
clubgreen.nl
hetkanwel.net

©Infomuur. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag dan ook zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.