Scooter rijbewijs halen

Voor het scooter rijbewijs AM moet je tegenwoordig ook praktijkexamen doen. Theorie examen kan al gedaan worden vanaf 16 jaar. Het rijbewijs AM is nodig voor het besturen van een scooter, bromfiets, snorfiets, brommobiel, quad en trike. Op de scooter zonder rijbewijs of onverzekerd rijden is een duur grapje.Scooter rijbewijs

Zodra je 16 jaar of ouder bent mag je een scooter rijbewijs halen, dit is het rijbewijs AM. Het rijbewijs AM is ook geschikt voor het rijden op een bromfiets. Verder mag je hiermee ook een brommobiel, snorfiets, quad en trike besturen.

Als je op latere leeftijd scooter wilt gaan rijden, maar al in het bezit bent van rijbewijs A of rijbewijs B, dan hoeft u geen nieuw examen af te leggen. Met rijbewijs A of rijbewijs B mag u dus ook met een scooter of bromfiets de weg op.

Theorie examen scooter

Al vanaf 15,5 jaar mag je opgaan voor je theorie examen. Dan kun je als je 16 jaar bent, meteen aan de slag met de praktijk. Verstandig is het om voor het theorie examen theorielessen te volgen.

Is het gelukt en ben je geslaagd voor het theorie examen dan ontvang je een theorie certificaat. Dit certificaat is een jaar geldig en heb je nodig voor de scooter/bromfiets rijlessen.

Praktijk examen scooter

Vanwege de vele ongelukken is er besloten om ook voor het scooter rijbewijs een praktijk examen af te moeten leggen. Het praktijk examen wordt ook bij het CBR gedaan. Hier ben je 45 minuten mee bezig. Het rijden zelf duurt zo'n 25 minuten. Vooraf spreekt u met de examinator, die je uitlegt hoe het examen zal verlopen. Tijdens het rijden op de weg zal de examinator kijken hoe je de scooter beheerst en hoe je aan het verkeer deelneemt. Tijdens het rijden op een scooter ben je verplicht een bromfietshelm te dragen, dus ook tijdens het praktijk examen! De scooter zelf zal toegerust moeten zijn met een geldig Nederlands kenteken, een L-bord en 2 spiegels. Vergeet niet om je legitimatie mee te nemen en het theorie certificaat voor de bromfiets (AM).

Scooter rijbewijs kosten

Totaal zullen de kosten ongeveer uitkomen op zo'n €400. Deze kosten bestaan uit de kosten voor de theorie en praktijk lessen, en voor het theorie examen en praktijk examen.

Theorie

Voor een theoriecursus en theorieboek ben je al snel zo'n €100 kwijt. De kosten hiervoor verschillen uiteraard per rijschool. Het theorie examen zelf kost €30 a €40.

Praktijk

Ook de kosten voor de scooter rijlessen zullen per rijopleiding verschillen. Gemiddeld zal dat uitkomen op zo'n €30 tot €40 per les. Veel rijscholen bieden ook een totaal pakketten aan, die je later vaak nog kunt aanvullen met een paar losse lessen. Voor het praktijkexamen ben je al snel €100 tot €200 aan kosten kwijt.

Rijbewijs kosten

Als je daadwerkelijk je rijbewijs hebt gehaald, kun je die ophalen bij de gemeente. Elke gemeente bepaalt de kosten voor het rijbewijs. Een scooter rijbewijs zal ongeveer €40 kosten.

Scooter zonder rijbewijs

Als je nog geen scooter rijbewijs hebt en dan toch gaat rijden op een scooter zonder rijbewijs, loop je het risico beboet te worden. De bekeuring hiervoor is €180. Ben je jonger dan 16 jaar, dan wordt de bekeuring gehalveerd.

Onverzekerd rijden

Stel dat de scooter van jou is, en je hebt nog geen rijbewijs, dan kun je er ook nog geen verzekering voor krijgen voor het rijden op de weg. Dus als je dan aangehouden wordt, kun je ook een bekeuring krijgen voor het onverzekerd rijden, dat is zo'n €300.  

Bronnen en referenties
cbr.nl
vraaghetdepolitie.nl

©Infomuur. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag dan ook zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.