Uitleg milieustickers Duitsland

Er zijn in Duitsland 3 soorten milieustickers: groen, geel en rood. Deze kleuren staan voor een bepaalde hoeveelheid uitstoot van fijnstof door de auto. Als u naar een Duitse stad gaat met de auto heeft u al snel zo'n milieusticker nodig.

 Wat is een Milieusticker?

In Duitsland werken ze al sinds 2008 met milieustickers op auto's, ook wel milieuvignet en in Duitsland Umweltplakette genoemd. In veel regio's of zones in steden mogen alleen auto's komen die een maximale hoeveelheid fijnstof uitstoten. Hoeveel verschilt per stad of gebied. Dit is ter bevordering van de luchtkwaliteit op die plekken. Voldoet uw auto in die steden of regio's niet aan de eisen dan mag u er met de auto niet in.

Milieusticker nodig?

Milieustickers zijn niet alleen nodig voor personenauto's maar ook voor bestelauto's, bussen en vrachtwagens. Hij is niet nodig voor motorfietsen en bromfietsen.

Voor invaliden met een Europese Gehandicapten kaart is een milieusticker niet nodig. Er zijn in een aantal gevallen uitzonderingen voor het gebruik van een milieusticker. Uiteraard moet deze gehandicaptenkaart dan wel duidelijk zichtbaar bij de voorruit liggen.

Op doorreis in Duitsland

Stel dat u slechts op doorreis bent in Duitsland, en u niet in “Umwelzones” komt, dan is een milieusticker niet nodig. De auto snelwegen behoren niet tot deze zones. Wel moet er op gelet worden dat sommige B-wegen (Bundesstraßen) wel tot een Umweltzone kan behoren. Sommige snelwegen lopen hierin over bij bijvoorbeeld ringbanen. In dit geval staat het aangegeven. Let daar goed op, ook bij het zoeken naar een tankstation, restaurants of onderweg een hotel zoekt.

Soorten milieustickers

Er zijn 3 soorten milieustickers: rode, gele en groene milieustickers. Voor buitenlandse auto's wordt niet gekeken naar de Euro norm, aangezien buitenlandse auto's geen “emissionsbezogene Schlusselnummer” hebben. Een sticker wordt toegewezen volgens onderstaande regels:

Soorten milieustickers

Soort milieusticker
Leeftijd en type auto
Rode milieusticker
auto op diesel van 1997 t/m 2000
Gele milieusticker
auto op diesel van 2001 t/m 2005
Groene milieusticker
auto op benzine van 1993 en ouder
auto op diesel van 2006 en ouder


 

Bronnen en referenties
www.anwb.nl
gis.uba.de

©Infomuur. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag dan ook zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.