Kenteken overschrijven

Een kenteken overschrijven kan bij een van de grotere postkantoren of bij de autodealer zelf. Voor het overschrijven van een kenteken heeft u de juiste papieren nodig. De verkoper hoeft er in principe niet bij te zijn.

 Als eenmaal de koop is gedaan, dan kan de volgende stap genomen worden: het kenteken overschrijven. Hierbij wordt er letterlijk van eigenaar verwisseld. Dit moet dan ook op een officiële manier gebeuren. Zodra een kenteken op uw naam is gezet bent u per direct verantwoordelijk voor de wegenbelasting en de apk keuring.

Waar kenteken overschrijven?

Postkantoor

Het kenteken kunt u op de grotere postkantoren laten overschrijven. Aangezien veel grote postkantoren zaterdags open zijn, al dan niet alleen in de ochtend, kunt u dus ook een kenteken overschrijven op een zaterdag.

Garage of autodealer

Als u een auto koopt bij een RDW-erkend autobedrijf, zoals bijvoorbeeld een garage, dan kunt u waarschijnlijk ook gewoon daar het kenteken laten overschrijven. Dit bedrijf moet dan wel beschikken over de bevoegdheid Tenaamstellen Voertuigenbranche (TV). Over het algemeen zullen garages en autodealers wel over deze bevoegdheid beschikken als ze met regelmaat auto's verkopen.

Benodigde documenten

Voor het overschrijven van een kenteken zijn altijd de volgende documenten nodig:
  • een geldig legitimatiebewijs van de koper: rijbewijs, identiteitskaart of een paspoort)
  • een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA), dit is niet nodig bij het laten zien van een rijbewijs
  • het volledige kentekenbewijs van de verkoper:
    • voertuigbewijs: deel 1A / oude deel 1
    • tenaamstellingsbewijs: deel 1B / oude deel 2
    • overschrijvingsbewijs: deel 2 / oude deel 3

Let er al koper op dat de auto apk gekeurd is, want daarvoor ben je meteen verantwoordelijk. De wegenbelasting wordt automatisch geregeld zodra de auto op uw naam staat. Hierover krijgt u dan vanzelf bericht van de belastingdienst.

Vrijwaringsbewijs

Na het overschrijven van het kenteken ontvangt de verkoper een Vrijwaringsbewijs. Dit bewijs moet goed bewaard worden, omdat dit het enige bewijs is dat de auto niet meer van u is. Als er dus na de verkoop nog iets met de auto gebeurd, bent u hier niet meer verantwoordelijk voor.

Auto kopen verzekering

Zodra de auto is overgeschreven is de koper per direct verantwoordelijk voor de auto, dus ook voor de verzekering. U kunt de auto dan vooraf al verzekeren vanaf de datum van verkoop, dit is wel zo verstandig.

Voor een geschorste auto hoeft geen WA-verzekering te hebben of apk gekeurd te zijn. Echter vervalt de schorsing per direct zodra bij het overschrijven van het kenteken.

Kenteken overschrijven, verkoper mee?

Degene die altijd mee moet is de koper. Het is niet nodig om als verkoper bij het overschrijven van de auto te zijn. Wel is het natuurlijk slim om mee te gaan als verkoper, omdat u dan zelf kunt zien of alles goed gaat en u uw kentekenbewijs niet vooraf af moet geven. Kunt u er niet bij zijn, dan kan er altijd een vriend of familielid mee.

Kosten kenteken overschrijven

Een kenteken overschrijven is niet duur. Het zal zo'n 10 euro gaan kosten. Het maakt niet uit wie het betaalt, maar over het algemeen zal de koper de kosten op zich nemen.

Bronnen en referenties

rdw
rijksoverheid.nl

©Infomuur. Alle artikelen op deze site vallen onder de auteurswet. Niets van deze tekst mag dan ook zonder toestemming op welke wijze dan ook gekopieerd worden.